Ginekolozi otkrivaju: OVO SU 5 NAJGORIH SAVETA koje su žene dobile - i poslušale ih!

Nadamo se da niste naseli na neki od ovih dobronamernih, ali potpuno pogrešnih saveta, pukih verovanja ili mitova o ženskom reproduktivnom zdravlju i tako ga narušili ili ste pokvarili planove za stvaranje ili nestvaranje porodice. Doktori katkad ne mogu da veruju šta sve čuju...

Jeste li i vi među njima?, foto: kuzmaphoto/Shutterstock
Jeste li i vi među njima?, foto: kuzmaphoto/Shutterstock
.

1. Prekid odnosa je dobra metoda kontracepcije

Ovo je jedan od uobičajenih mitova, mnogo žena za sprečavanje začeća koristi ovu 'metodu' i veruje u nju - ako muškarac za vreme seksualnog odnosa izvadi penis pre ejakulacije, ona neće zatrudneti. Nažalost, posledice su ozbiljne: neželjena trudnoća.

Ne samo da prekid odnosa nije pouzdana metoda, ovo uopšte nije kontracepcija. Sperme ima i van ejakulata. Postoje i statistike: 4% žena tako zatrudni, kaže istraživanje objavljeno u časopisu "Contraception".

2. Moja mama je zatrudnela s 40, znači imam vremena

Istina je da ćete u menopauzu ući otprilike u istim godinama kao i vaša majka, ali zatrudneti u kasnim 30-im ili u 40-im verovatno će pratiti više poteškoća, bez obzira na genetiku. Žena je s 25 godina na vrhuncu svoje plodnosti, ima 15-20 posto šanse mesečno da zatrudni. Do 40. taj procenat padne na manje od 5 posto. Zato nemojte čekati!

Prema testiranjima embriona tokom procesa in vitro oplodnje nakon 40. godine, 85-90 posto embriona genetski više nisu dobri. Ali, šta ako još niste sreli pravog ili ste usmerani na karijeru? Imate na to puno pravo, ali onda bi možda trebalo da razmislite o zamrzavanju svojih jajnih ćelija i tako sačuvate za budućnost.

3. Ma, to su samo gljivice...

- Iako joj nešto izgleda kao beznačajna gljivična infekcija, žena je ne bi smela da se leči sama, nabavljajući na svoju ruku neke vaginalete ili preko telefona tražiti da joj lekar prepiše lek. Postoje i drugi uobičajeni problemi s vaginitisom koji liče na glijvičnu infekciju, ali se uveliko razlikuju u načinu na koji ih lečimo. Na primer, bakterijska vaginoza i trihomonijaza imaju zajedničke simptome iscedka, iritacije, svraba i peckanja. Čak sam imao i slučajeve herpesa kod pacijentkinja koje su bile sigurne da su to "samo gljivice" - ističe ginekolog.

Dakle, pravac kod lekara. Nemojte ga nagovarati da vam nešto propiše na neviđeno, ne dogovarajte se u apoteci šta možete da kupite bez recepta recepta i prema sopstvenoj dijagnozi, a nikako ne uzimajte vaginalete od prijateljice koje su "njoj rešile stvar".

4. U braku sam, nije mi potreban Papa test

- Pacijentkinje mi govore da, zato što su već dugo u braku ili godinama nisu imale seksualni odnos ili je rezultat testa do sad uvek bio dobar, ne moraju redovno da rade Papa test. Sve žene moraju da ga rade, to je metoda da se otkrije rak grlića materice. Uzročnik je virus HPV i vrlo je verovatno da se seksualno aktivna žena u nekom času života njime zarazila. Virus može godinama da miruje pre nego što počne da proizvodi ćeije koje mogu da dovedu do nastanka raka, te može na mnogim pređašnjim testiranjima da ostane neotkriven - naglašava ginekolog.

Sve bi žene trebalo redovno, najmanje jednom godišnje, da daju bris za Papa test.

5. Trudna sam, moram da jedem za dvoje

Nažalost, nije istina da u trudnoći treba ili mora da se jede dvostruka količina hrane. Ako je žena trudna s jednom bebom (za blizance je drugačije) treba dnevno da unese dodatnih 300 do 350 kalorija tokom prva dva tromesečja i 500 kalorija dnevno više tokom poslednjeg tromesečja. Preterano dobijanje na težini tokom trudnoće može da dovede do niza problema, od rizika za dijabetes, visokog krvnog pritiska do većih šansi da će se trudnoća okončati carskim rezom, prenosi miss7.

Matematika je jednostavna. Ako u proseku, odrasla žena dnevno ishranom treba da unese 2.000 kalorija, nije baš moguće da toliko treba i bebi od 0 do maksimalno 3,5 - 4 kg. Jeste da raste, ali ipak...