Ne čistite tastaturu? Osim E.coli, evo koje se još bakterije na njoj nalaze!

Ako ste nekad pogledali malo bolje u svoju tastaturu, to sigurno nije bila slika prijatna za oko...

Koliko često vi čistite tastaturu?, foto: Depositphotos/AndreyPopov
Koliko često vi čistite tastaturu?, foto: Depositphotos/AndreyPopov
.

Čistimo svoje domove svakodnevno, ali nekako uvek preskačemo tastaturu koju, verovatno, najviše i koristimo. Ako je okrenete "naopačke" sigurno će iz nje ispasti svakakve mrvice, ali ono što ne vidite su bakterije i ostala prljavština koja se tamo skriva.

"Naše tastature mogu biti savršen dom za razne bakterije, a ona koja se često tamo skriva, voli da boravi u našim ustima, nosu i na našoj koži", kaže Rebeka Park, medicinska sestra i vlasnica portala "RemediesForMe.com".

Druga studija pokazala je da dve bakterije, otporne na lekove, Enterokok faecium i zlatni stafilokok mogu da vrebaju s takve površine, a mogu da prežive i do 24 sata na tastaturi.

"Zvuči užasno, ali ne mora da znači da morate da je bacite i kupite novu. Bakterije su svuda oko nas i to ne znači da ćete se razboleti", naglašava Park.

"Sad kad je to rečeno, ipak treba spomenuti da ako ceo dan diramo tastaturu pa onda lice, možemo da oštetimo kožu. Prljava elektronska oprema je čest uzročnik pojave akni i drugih upalnih procesa", ističe dr Joram Hart.

U jednoj studiji sa 300 tastatura prikupljen je veliki broj bakterija, a to uključuje i E coli, a naučnici su zaključili da je prisutnost patogenih bakterija na ovakvim predmetima upozorenje da se iste mogu rukom preneti na lice i izazvati infekcije.

"Slične bakterije su pronađene i na mobilnim telefonima, mišu i slušalicama. Ako ih prislanjate uz lice ili ga dirate rukama nakon korišćenja ovih predmeta, velika je mogućnost da ćete imati problema s aknama", dodaje i savetuje da se prenos bakterija može prevenirati tako što ćete prati ruke nakon korišćenja istih, sapunom i toplom vodom.

U doba korona virusa, ovo nam je redovan ritual tokom dana.

Jednako je važno paziti da ne dirate rukama lice, ali je možda najvažnije da očistite tastaturu.

Kako očistiti tastaturu od prljavština?

Isključite kompjuter ili tastaturu iz njega, okrenite je i dobro istresite. Uzmite vaticu za skidanje šminke, natopite alkoholom ili dezinfekcionim sredstvom i obrišite između tipki. Ostatak tastature očistite mokrom krpicom, piše ordinacija.hr.