Zdravlje

Ubrzajte uspavanu probavu: Ovih SEDAM vrsta namirnica pomoći će vam u tome!

Zdrava probava i redovna stolica rezultat su uravnotežene ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Mnogi su iz razumljivih razloga smanjili fizičku aktivnost u poslednje vreme, zbog čega je možda došlo i do zatvora.

28.03.2020. - 08:10h
Za dobru probavu neophodna je zdrava i raznovrsna ishrana
Za dobru probavu neophodna je zdrava i raznovrsna ishranafoto: Depositphotos/livfriis

Da biste to sprečili i poboljšali uspavanu probavu, na jelovnik stavite sledeće namirnice:

1. Zeleno lisnato povrće
Jedite zeleno lisnato povrće poput kelja, spanaća, zelene salate, blitve i rukole, jer ono obiluje prehrambenim vlaknima koja postiču pravilan rad probave. Za redovnu stolicu posebno su važna netopiva vlakna koja prolaze kroz probavni sistem gotovo nepromenjena, ali koja potpomažu čišćenje creva.

2. Mahunarke
Nemojte zaboraviti ni na pasulj, koji takođe obiluje prehrambenim vlaknima, ali i važnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Mnogi izbegavaju da jedu pasulj jer se boje nadutosti koja sledi nakon konzumacije te mahunarke. Da biste smanjili nadutost, potopite pasulj veče pre kuvanja i samostalno ga termički obradite. Na probavu će dobro delovati i druge mahunarke poput graška, leblebija,, boba ili sočiva.

3. Kupusnjače
Ukoliko želite pravilan rad probave, na jelovnik uvrstite kupusnjače. Ta biljna porodica raširena je po svim naseljenim kontinentima i sastavni je deo mnogih internacionalnih kuhinja – uključujući i našu. U kupusnjače ubrajamo kupus, brokoli, karfiol, kelerabu, prokelj i slično povrće.

4. Celovite žitarice
Uspavanu probavu razbudiće obrok koji sadrži i celovite žitarice poput ovsa ili smeđeg pirinča. Celovite žitarice prepune su prehrambenih vlakana, kao i mekinje koje se dobijaju iz spoljašnje ljuske zrna pšenice. S druge strane, izbegavajte industrijski procesiranu hranu od belog brašna jer ona ima suprotan učinak na probavni sistem.

5. Probiotici
Važnu ulogu u zdravlju probavnog sisttema imaju i probiotici. Te dobre bakterije uravnotežuju crevnu floru, a najčešće ih nalazimo u mlečnim proizvodima poput jogurta, kefira i acidofilnog mleka, ali i u hrani poput kiselog kupusa.

6. Voće bogato prehrambenim vlaknima
Sveže voće izvor je vrednih vitamina i minerala, ali i prehrambenih vlakana. Na rad probavnog sistema pozivno deluju jabuke, kruške, šljive, breskve i bobičasto voće, ali i orašasti plodovi poput badema, oraha, pistaća i kikirikija.

7. Topli napici
Istraživanja su pokazala da jutarnja kafa ili čaj uveliko doprinosi pravilnom radu probavnog sistena. No za to nije naročito zaslužan kofein niti tein. Naprotiv, isti učinak imaćete ako popijete i čašu tople vode s malo isceđenog limuna.

Započnite dan toplim napitkom jer oni pomažu kod pokretanja probavnog sistema. Štaviše, tokom dana popijte 8 do 10 čaša vode jer dehidracija takođe može da uspori rad probave.

Izvor: Zadovoljna