Zdravlje

Neizostavne namirnice u kuhinji: Osim što daju bolji ukus hrani, čuvaju i naše zdravlje!

Začini su blagotvorni za organizam na više načina. Osim što hrani daju bolji ukus, čuvaju i naše zdravlje pa bi trebalo da im posvetimo više pažnje u ishrani.

11.11.2019. - 08:10h
Osim što daju bolji ukus hrani, čuvaju i naše zdravlje
Osim što daju bolji ukus hrani, čuvaju i naše zdravljefoto: Depositphotos/bit245

Pri tome ne treba zaboraviti da uz neke mešavine začina u kesicama dobijate i razne neželjene dodatke. Zato je svaki začin uvek bolji sam.

Cimet - ima specifičan ukus, ali i miris, koji uvek daje poseban štih svakoj poslastici. Ali, osim toga, može da bude i odlična zamena za šećer u napicima, a s obzirom na to da bolje reguliše nivo šećera u krvi, obavezno ga koristite.

Čili - izuzetno je zdrav, a kapsaicin ne uzrokuje čir nego ga sprečava uništavanjem štetnih bakterija pa ga slobodno koristite u ishrani onoliko koliko možete da podnesete.

Kajenski biber – njime ćete začiniti i meso i povrće. Poput ljutih papričica, kajenski biber sadrži kapsaicin, a on je zdrav i daje pomalo ljutkast ukus.

Kim – od davnina se koristi kao začin i lek, a tri puta brže pomaže da se istope kilogrami. Istraživanje koje su sproveli iranski lekari, pokazalo je da samo kašičica kima dnevno pomaže u mršavljenju i smanjuje obim masnog tkiva i nivo holesterola.

Đumbir - Umesto svežeg đumbira, koji možete da rendate i cedite, pa da pijete kako biste ojačali imunitet, kupite suvi, odnosno mleveni. Pripremljen na taj način, ima još intenzivniji ukus. Đumbir smiruje želudac, bogat je antioksidansima i zato je dobar protiv brojnih upalnih procesa u organizmu.

Izvor: Avaz.ba