HOROSKOP OD 20. DO 26. MAJA: RIbe donose važnu odluku u ljubavnoj vezi; Vage su pod jakim pritiskom, doći će do "pucanja" odnosa; Rakovi nervozni...
Šta vas čeka u nedelji pred nama, proverite sa zvezdama!
19.5.2024. 8:43
Začini su blagotvorni za organizam na više načina. Osim što hrani daju bolji ukus, čuvaju i naše zdravlje pa bi trebalo da im posvetimo više pažnje u ishrani.
11.11.2019.|08:10
Izvor: Prva
Pri tome ne treba zaboraviti da uz neke mešavine začina u kesicama dobijate i razne neželjene dodatke. Zato je svaki začin uvek bolji sam.
Cimet - ima specifičan ukus, ali i miris, koji uvek daje poseban štih svakoj poslastici. Ali, osim toga, može da bude i odlična zamena za šećer u napicima, a s obzirom na to da bolje reguliše nivo šećera u krvi, obavezno ga koristite.
Čili - izuzetno je zdrav, a kapsaicin ne uzrokuje čir nego ga sprečava uništavanjem štetnih bakterija pa ga slobodno koristite u ishrani onoliko koliko možete da podnesete.
Kajenski biber – njime ćete začiniti i meso i povrće. Poput ljutih papričica, kajenski biber sadrži kapsaicin, a on je zdrav i daje pomalo ljutkast ukus.
Kim – od davnina se koristi kao začin i lek, a tri puta brže pomaže da se istope kilogrami. Istraživanje koje su sproveli iranski lekari, pokazalo je da samo kašičica kima dnevno pomaže u mršavljenju i smanjuje obim masnog tkiva i nivo holesterola.
Đumbir - Umesto svežeg đumbira, koji možete da rendate i cedite, pa da pijete kako biste ojačali imunitet, kupite suvi, odnosno mleveni. Pripremljen na taj način, ima još intenzivniji ukus. Đumbir smiruje želudac, bogat je antioksidansima i zato je dobar protiv brojnih upalnih procesa u organizmu.
Izvor: Avaz.ba
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.