Zašto svrbe dojke: Da li svrab može biti simptom karcinoma

Da li vam se često dešavalo da ležite u krevetu, spremni da utonete u san ali ne uspevate jer vas grudi neopisivo svrbe? Ista situacija vam se dešava na poslu i morate hitno u toalet kako biste podesili brushalter i počešali se.

Proverite, foto: Depositphotos/OtnaYdur
Proverite, foto: Depositphotos/OtnaYdur
.

Svrab dojki

je potpuno normalna pojava i obično se javlja iz istog razloga kao i svrab na bilo kom drugom delu tela – usled stimulacije nervnih završetaka. Međutim, kako se danas i najobičnijim simptomima pripisuju fatalna oboljenja, ova pojava se često dovodi u vezu sa kancerom dojki.

Istina je da svrab dojki može biti znak raka, tačnije upalni karcinom koji može da izazove crvenilo, upalu, bol i oticanje - ali to je prilično retko. Postoje i drugi uzroci svraba koji su daleko verovatniji. Dr Kler Morison, britanska lekarka opšte prakse smatra da je ova pojava retko razlog za brigu.

- Razlozi za ovu vrstu svraba su najčešće sasvim bezazleni. Javlja se usled iritacije kože, a do koje dolazi iz raznih razloga - oticanje ili upala grudi, trudnoća, predmenstrualne promene ili hormonska terapija (uključujući kontraceptivna sredstva)... Takođe može biti posledica kožnih oboljenja poput dermatitisa, suve kože, opekotina od sunca ili alergija.

Osim toga ovu pojavu mogu izazvati i pojedini materijali u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću (sintetički brushalter prilikom treninga). Svrab između grudi najčešće je uzrokovan prekomernom vrućinom i znojenjem, što može dovesti do pojave znojnih osipa, prikova i gljivica.

Otklonite sumnju na rak dojke

Dakle, ukoliko vas često svrbe grudi, pre nego što se uputite kod lekara sa već samostalno uspostavljenom dijagnozom kancera, prvo otklonite moguće uzroke.

Pitanja koja sebi treba da postavite su sledeća:

Da li vam je brushalter neudoban?

Da li ste se prilično oznojili tokom vežbanja?

Imate li suvu, nadraženu kožu i na drugim delovima tela?

Da li dojite?

Ako je odgovor na ova 4 pitanja negativan, onda se preporučuje da posetite lekara i ukažete na simptome.

Izvor: Kurir.rs/Telegraf