Zdravlje

ŠEST razloga da češće koristite limun u ishrani: Jača imunitet, usporava starenje kože, sprečava razvoj hipertenzije...

Limun je popularno citrusno voće koje se najčešće koristi za pravljenje napitaka i preliva za salate, a retko se jede samostalno, za razliku od pomorandži i mandarina.

20.07.2019. - 08:10h
Trebalo bi češće da konzumiramo limun, ne samo kad je u jeku sezona prehlada i gripa
Trebalo bi češće da konzumiramo limun, ne samo kad je u jeku sezona prehlada i gripafoto: Depositphotos/Subbotina

Predstavlja dobar izvor vitamina C i flavonoida koji doprinose boljem zdravlju, a evo zbog čega bi trebalo da ga češće koristite u ishrani:

- Smanjuje rizik od moždanog udara: prema jednoj četrnaestogodišnjoj američkoj studiji u kojoj je učestvovalo 70.000 žena, osobe koje su jele najviše citrusnog voća imale su za 19 odsto manji rizik od ishemijskog moždanog udara u odnosu na one koje su jele vrlo malo ovog voća.

- Sprečava razvoj hipertenzije: jedna japanska studija takođe je pokazala da žene koje svakodnevno koriste limun u ishrani imaju niži krvni pritisak od onih koje ne jedu limun.

- Usporava starenje kože: vitamin C iz limuna podstiče stvaranje kolagena koji je od ključne važnosti za prevenciju bora. Ovaj vitamin kao i drugi antioksidansi koje limun sadrži bore se protiv zagađenja i oštećenja koja nastaju usled UV zračenja.

- Pomaže u prevenciji astme: istraživanja pokazuju da osobe koje unose veću količinu određenih nutrijenata, među kojima je i vitamin C, smanjuju rizik od razvoja astme. Jedna studija je takođe pokazala da vitamin C ublažava simptome kod osoba sa astmom kada dobiju i prehladu.

- Poboljšava apsorpciju gvožđa: nedostatak gvožđa jedan je od glavnih uzroka anemije i među najčešćim nedostacima nutrijenata u razvijenim zemljama. Konzumiranje namirnica bogatih gvožđem u kombinaciji sa vitaminom C poboljšava sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe iz hrane.

- Jača imunitet: hrana bogata vitaminom C i flavonoidima, kao što su limun i ostali citrusi, jača imunitet i smanjuje rizik od prehlade i gripa.

Izvor: Doktor.rs