Ovih ŠEST namirnica biramo jer smatramo da su zdrave, a zapravo – nisu!

Zdrava ishrana postaje prioritet mnogima širom sveta, a promena prehrambenih navika podrazumeva i određeno znanje o tome koje namirnice bi trebalo da uvrstimo u ishranu a koje da izbegavamo.

&Smoothie& nije uvek najzdravija opcija, foto: Depositphotos/nata_vkusidey
"Smoothie" nije uvek najzdravija opcija, foto: Depositphotos/nata_vkusidey
.

Ovo su one za koje mislimo da su zdrave, ali to je tek delimično tačno.

- "Smoothie" i proteinski napici - Obožavaoci fitnesa i redovni vežbači jednostavno obožavaju ove napitke. Konzumiraju ih između obroka kako bi duže održali osećaj sitosti. Iako su vrlo hranljivi, neki od ovih napitaka sadrže i skrivene kalorije i šećere. Neke vrste smutija mogu da sadrže i do 400 kalorija.

- Smrznuti jogurt - Jogurt je zdrav obrok i pomaže u smirivanju želuca. Međutim, neki jogurti ne sadrže žive i aktivne kulture. Kada se masnoća ukloni iz jogurta kako bi se smanjila količina kalorija, dodaje se šećer da bi se poboljšao ukus.

- Suvo voće - Ovo voće biluje vlaknima, vitaminima i drugim esencijalnim hranljivim stvarima. Međutim, sušeno voće sadrži veću količinu šećera i kalorija od svežeg.

- Dijetalne namirnice - Neke od tih namirnica sadrže konzervanse, nezdravu masnoću i veštačke zaslađivače koji nisu dobri za zdravlje.

- Dijetalni sokovi - Ako ih pijete, posebno u većim količinama s nadom da ćete izgubiti neki kilogram, varate se. Naprotiv, možete nabaciti neki kilogram, a ovakvi napici mogu da povećaju i krvni pritisak i da utiču na crevne bakterije.

- Zaslađivači - Mislili ste da je zdravija opcija ako konzumirate veštački zaslađivač umesto šećera? Iako se mogu smatrati zdravim, oni mogu da doprinesu povećanju telesne težine. Da bi se izgubila težina, dobro je smanjiti unos šećera, uključujući i zdrave.

Izvor: Večernji list