Hidrogen prva pomoć u kući - leči i čisti

Hidrogen je nešto što bi svaka kuća trebalo da ima, jer može poslužiti u rešavanju mnogih svakodnevnih problema. Znate li čemu služi?

A.B.  |  
Moćno sredstvo, foto: Depositphotos/ piotr_marcinski
Moćno sredstvo, foto: Depositphotos/ piotr_marcinski
.

Šta je hidrogen?

.

Vodonik-peroksid, hidrogen ili H2O2 je nestabilno jedinjenje vodonika i kiseonika, koje se vrlo lako razlaže na vodu i slobodan kiseonik. Taj vrlo reaktivni molekul kiseonika odgovoran je za dejstvo hidrogena, jer oksidativno razlaže mikroorganizme i vrši dezinfekciju. Reakcija razlaganja je praćena stvaranjem pene.

Dolazi u raznim koncentracijama, a za rane i u domaćinstvu se koristi hidrogen od 3 procenta, jer sve ostale koncentracije nagrizaju kožu.

Verovatno ga i vi imate u kućnoj apoteci, ali sigurno ne znate ga možete upotrebiti u više situacija, osim za dezinfekciju rana.

Široka primena hidrogena

.

Hidrogen je prirodni antiseptik i u nastavku vam predočavamo listu njegove primene, ne samo u medicini, već i u domaćinstvu:

  • Za dezinfekciju manjih rana i posekotina;
  • Posvetljivanje kose, kože i noktiju
  • Uklanja sve mrlje i izbeljuje zube
  • Dezinfekcija usne duplje, uklanjanje neprijatnog zadaha
  • Dezinfekcija četkica za zube
  • Uništava bakterije koje vode do akni na koži
  • Za čišćenje ušiju i ušnih infekcija
  • Uklanjanje gljivičnih infekcija sa stopala
  • Za čišćenje pločica, fungi, staklenih površina u domu
  • Sredstvo za uklanjanje fleka na odeći
  • Protiv buđi
  • Čišćenje frižidera, dezinfekcija sunđera za pranje posuđa, dečjih igračaka

Način upotrebe (razblaživanje hidrogena)

.

Na ranu hidrogen treba naneti vatom ili sterilnom gazom, ili sačekati da prestane da peni i višak nastale vode blago obrisati.

Za upotrebu kod mlađe dece (do sedam godina) i osoba osetljivije kože, hidrogen se može razblažiti vodom u odnosu 1:1.

Prilikom ispranja uha, glavu nakriviti na suprotnu stranu, ukapati maksimalno 10 kapi hidrogena, čućete pucketanje usled reakcije nascentnog kiseonika, kada pucketanje prestane prebrisati višak vode.

NAPOMENA: Prilikom ispiranja usne duplje, hidrogen treba razblažiti vodom u odnosu 1:1, jednu kafenu kašiku staviti u usta i držati do minut, potom ispljunuti. Nikako nemojte da gutate! Ovaj metod čišćenja usne duplje kod dece nije preporučljiv.

Hidrogen za ispiranje usta i grla

.

Hidrogen peroksid se mnogo koristi u higijeni naših usta i zuba. Služi i kao sredstvo za negu usta, zuba i desni. Ne samo što se koristi u alternativnoj medicini, hidrogen kao sredstvo za higijenu usne duplje savetuju i stomatolozi širom Srbije.

Ono o čemu treba voditi računa kada se radi o higijeni i nezi zuba hidrogen perodskidom jeste da se isključivo bira troprocentni hidrogen peroksid koji se kupuje u apoteci i da se pažljivo vodi računa o načinu pripreme, upotrebe i roku trajanja.

Ukoliko imate specifičan problem sa usnom dupljom, savetujemo vam da se pre svega konsultujete sa lekarom.

Loš zadah i ranice

.

Ako imamo problema sa lošim zadahom, to znači da se borimo sa viškom štetnih bakterija u našoj usnoj duplji. Paste za zube koje koristimo, koliko god da skupe i da garantuju kvalitet, nisu uvek toliko korisne, kao hidrogen.

Bakterije u usnoj duplji utiču na stvaranje bolnih afti i arnica. Tada hidrogen “stupa na snagu”. On dezinfikuje rane, a zatm sprečava njihovo ponovno pojavljivanje.

Izbeljivanje zuba

.

Hidrogen peroksid je odličan i za uklanjanje naslaga i kamenca sa zuba. U ovom slučaju, hidrogen se koristi kao pasta za zube, tako što se pomeša sa sodom bikarbonom bez aluminijuma, koju takođe možete pronaći u apotekama.

Hidrogen za ispiranje ušiju

.

Hidrogen se u ovom slučaju koristi u slučaju zapaljenja. Naravno, morate da znate da se svaka upala ne rešava na ovaj način. Ukoliko je upala akutna, potrebno je da se obratite lekaru.

Koristi se tako što se 10-ak kapi hidrogena ukapa u uho, a savetuje se da prethodno nakapate nekoliko kapi maslinovog ulja. Nakon što ste ostavili da odstoji, potrebno je da glavu okrenete na drugu stranu i pustite da iscedak iscuri. Posle toga, uvo nežno isperite mlakom vodom. Na ovaj način se uspešno uklanja “ušna mast”.

NAPOMENA: Osobe koje imaju oštećenje bubne opne, ne smeju da koriste hidrogen.

Za negu kose, kože lica i noktiju

.

Ako želite da posvetlite svoju boju kose, hidrogen peroksid možete primeniti na sledeći način: U flašu (sa pumpicom) pomešajte u istoj razmeri troprocentni hidrogen sa vodom i tom mešavinom isprskajte kosu, zatim je potrebno da je ravnomerno rasčešljate, kako biste sredstvo ravnomerno raspodelili duž vlasi. Sačekajte da se osuši, a redovnom upotrebom, kosa vam može biti znatno svetilja.

Poznato je da hidrogen ubija loše bakterije i tako čisti kožu. U borbi protiv akni, ubrzava proces lečenja. Samo je važno da ga ne koristite prečesto, jer on može ubiti i dobre bakterije.

Ako želite da vam nokatna ploča izgleda svetlije, hidrogen je takođe pogodan, kao i kod izbeljivanja zuba ili posvetljivanja kose. Natopite troprocentni hidrogen na tufer i pritisnite na nokat. Zahvaljujući ovm triku, nokti će vam biti svetliji.

Pošto ima antimikotično dejstvo, hidrogen je efikasan prilikom uklanjanja gljivica sa noktiju.

Sredstvo za dezinfekciju rana

.

Jedna od njegovih najrasprostranjenijih svrha jeste čiščenje i dezinfekcija. Hidrogen zaustavlja manja krvarenja, može pomoći u prevenciji infekcija.

Ako rane često sterilišemo njime, možemo sprečiti funkcionisanje i onih bakterija koje potpomažu lečenje. Za ozbiljnije posekotine, koristi se šestoprocentni hidrogen.

Jedina mana u ovom slučaju jeste stvaranje ožiljaka i usporava zarastanje rana.

U domaćinstvu

.

Budući da hidrogen nije toksičan za okolinu, koristi se i u domaćinstvu. Njime možemo dezinfikovati četkice za zube, kuhinjske krpe i površine, sunđere za pranje sudova, daske za sečenje, frižider, ali i dečje igračke.

Ako želimo da očistimo pločice i fugne u kupatilu ili zavese za tuš kabinu, potrebno je samo da hidrogen stavimo u rasprišivač. On takođe uklanja i buđ.
Hidrogen ubija i grinje, neprijatne mirise na odeći, fleke na tepihu, a ume da bude prirodna alternativa umesto agresivnog izbeljivača.

Nakon kupovine voća i povrća, mnogi ih potope u vodu i dodaju hidrogen. Poznato je da ga organski uzgajivači voća i povrća koriste u voćnjaku umesto pesticida.

Hidrogen – ne, nikako!

.

Ne smemo da ga progutamo. Iako postoji verovanje da će izvršiti dezinfekciju, slobodni kiseonički radikali i molekuli kiseonika na ćelijskom nivou imaju prilično razorno dejstvo. Takođe, oralna konzumacija hidrogena može dovesti do stvaranja lezija u jednjaku i želucu.

U pomenute svrhe na početku teksta isključivo se koristi hidrogen od tri procenta, dok onaj većih koncentracija ima nagrizajući efekat.