Zdravlje

Pravilo 80/20: Plan ishrane uz koji nikada nećete morati da držite dijetu

Pravilo 80/20 nije dijeta, već promena životnih navika koja rezultira trajnim gubitkom kilograma. Uz njegovu primenu se vrlo lako uči o uravnoteženoj ishrani i umerenosti, a može da se primeni i na vežbanje.

18.05.2019. - 11:00h
80 posto vremena jedite zdravo, a u 20 posto vremena priuštite sebi omiljeno jelo, poslasticu, piće...
80 posto vremena jedite zdravo, a u 20 posto vremena priuštite sebi omiljeno jelo, poslasticu, piće...foto: Depositphotos/sonyakamoz

Ovo pravilo znači da ćete i dalje, bez griže savesti moći da uživate u večeri ili piću s prijateljima, a pojam uživanja u hrani ostaće vam i te kako poznat.

Stvar je poprilično jednostavna - 80 posto vremena jedite zdravo, a u 20 posto vremena priuštite sebi omiljeno jelo, poslasticu, piće... I ne morate previše da se zabrinjavate matematikom.

Ako, na primer, pojedete tri zdrava obroka u danu, onda su tri nezdrava vaših 20 posto za tu nedelju ili ako u danu pojedete pet malih obroka, onda tokom nedelje možete da pojedete sedam malih poslastica.

Za još bolje rezultate, "štedite" kalorije kroz nedelju i čvrsto se držite plana, a kako i priliči, za vikend sebi "dajte oduška". Isto pravilo možete da primenite i na vežbanje.

Izvor: Zadovoljna.hr