„Ako osetite da imate prve znake otežanog disanja, odmah kod lekara, tu nema čekanja“

Grip u Srbiji uzima maha. U Kruševcu je preminuo pacijent za koga se sumnja da je 31. žrtva virusa. Ima li straha od daljeg širenja gripa, s kojim simptomima se momentalno moramo javiti lekaru, govorili su gosti Nataše Miljković u jutarnjem programu.

.

Iz Niša se javio preko vibera dr Branislav Tiodorović, epidemiolog. On je već na samom početku istakao da je situacija teža nego što se moglo očekivati.

Tiodorović je objasnio zašto se iz Niša nisu čule sveže informacije o stanju pacijenata obolelih od gripa.

„Ne ćuti se. Procenilo se da iz psihosocijalnih razloga treba dozirati informacija. Ne treba stvarati paniku, nego kod ljudi treba izazivati oprez“, rekao je Tiodorović i dodao da ove sezone imamo više umrlih nego prošle i pretpošle godine.

Jedan od razlog jeste da je virus poznat ali da je kod nekih prouzrokovao neočekivane reakcije. Javnost je najviše uzbudila smrt mladih ljudi. Tiodorović je objasnio da mladi nisu shvatili ozbiljno ovu situaciju, a neophodno je da se legne i da se odleži.

„Ako osetite da imate prve znake otežanog disanja, odmah kod lekara, tu nema čekanja“, upozorio je Tiodorović.

Da li će produženi raspust usporiti širenje gripa, šta treba da radimo da se ne zarazimo gripom, šta ako nas virus obori, kako izgledaju simptomi i po čemu su specifični u odnosu neku drugu virusnu infekciju, saznajte detaljnije u prilogu u nastavku.