Zdravlje

Začinima protiv šećera u krvi

Dijabetes pogađa sve veći broj stanovnika na svetu.Zbog toga je dobro znati da postoje tri široko dostupna začina koja pomažu kontroli nivoa šećera u krvi.
07.01.2014. - 14:55h

Pogledajte koji su to začini:

Ljuta papričica

Prema istraživanjima objavljenim u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, nakon što su ispitanici pojeli obrok koji je sadržao ljutu papričicu, nekih 20 minuta do dva sata posle obroka smanjen je nivo glukoze u krvi.

Štaviše, zabeležen je i primetan pad nivoa insulina u krvi, posebno kod onih koji su već 30 dana pre ovog testiranja konzumirali obroke koji su sadržali ljutu papričicu. Ovi rezultati su naveli istraživače da zaključe da ljuta papričica poboljšava osetljivost ćelija na insulin, što tokom vremena dovodi do sniženja nivoa šećera u krvi. 

Papričice možemo da jedemo sveže, što je verovatno i najbolje, jer su bogate vitaminom C. I aleva (sušena i mlevena) paprika takođe sadrži sve aktivne sastojke kao i sveža. Neka kasnije proučavanja su sugerisala da je upravo supstanca koja paprikama daje ljutinu – kapsaicin – onaj sastojak koji dovodi do smanjenja nivoa šećera u krvi.

Origano

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Natural Medicine pokazalo je da glukozidi koje sadrži origano mogu da pomognu da se snizi nivo šećera u krvi. Ovo istraživanje je samo potvrdilo rezultate jednog prethodnog, koje je utvrdilo da je kod eksperimentalnih pacova došlo do “značajnog sniženja” nivoa glukoze u krvi nakon što im je dužeg vremen u hranu dodavan ekstrakt origana. 

Origano je uobičajeni začin za picu, koji joj daje njen karakterističan miris. Sušeni origano začin može se nabaviti maltene u svim prodavnicama. U novije vreme pojavila su se i eterična ulja od origana koja se mogu naći u apotekama i prodavnicama zdrave hrane. 

Kurkuma

Skorašnje ispitivanje dejstva kurkume na Medicinskom fakultetu Harbin u Kini uključilo je pacijente obolele od dijabetesa tipa II. Pacijenti su tokom tri meseca uzimali 300 miligrama kurkume dnevno. Kod svih su zabeležena značajna smanjenja nivoa glukoze u krvi i smanjenja otpornosti na insulin. Takođe je smanjen hemoglobin A1 C (dijabetes marker) u odnosu na kontrolnu grupu ispitanika koja je uzimala placebo lek.

Ove rezultate istraživači pripisuju aktivnoj supstanci iz ovog začina, po imenu kurkumin. Kurkumin je prirodni antioksidans i protivupalno sredstvo. To je upravo ona supstanca koja kurkumi daje njenu karakterističnu narandžasto-žutu boju. Osim pomenutog, kurkumin ima još brojna povoljna dejstva na zdravlje. 

Izvor: zdravahrana