Da li nas banane goje?

Kao i svo drugo voće, banana je niskokalorična namirnica koja je idealan doručak ili međuobrok. Izvrstan je izvor kalijuma, cinka, vitamina A, B, C i vlakana i lako se vari. Prednost ovog voća je što duže zadržava osećaj sitosti, ali za vreme dijeta, mnogi je izbegavaju jer smatraju da u poređenju sa drugim voćem, najviše pridonosi debljanju.

.

Preterivanje u bilo kojoj hrani, pa tako i u bananama, može dovesti do nakupljanja kilograma. Banane sadrže manji udeo vode nego ostalo voće, što znači više ugljenih hidrata, ne sadrže masnoće, ali sadrže šećer. Ako jedemo previše banana tokom dana, umesto da se pretvori u energiju, glikogen se skladišti u jetri i pretvara u mast, s toga je važno ne preterivati u količini i redovno vežbati.

Takođe, ne smeju da se zanemare druge namirnice, jer samo banane organizmu ne daju dovoljno nutrijenata.

Najbolje ih je jesti ujutro za dobijanje energije, a dovoljno je pojesti dve do tri banane dnevno.

Sportisti ih koriste u svojoj prehrani, a idealan su obrok pre vežbanja. Nakon doručka preporučljivo je vežbati, hodati ili trčati 15-ak minuta kako bi se sagorele masnoće.

Uz prehranu koja sadrži banane, potrebno je smanjiti unos ostalog voća i namirnica koje sadrže puno šećera. Iako banane mogu pomoći u mršavljenju jer su zasitne i ako se uz njihovu konzumaciju ne zanemaruje redovna fizička aktivnost, za mršavljenje je bolje jesti agrume koji pomažu u sagorevanju masnoća.