Nagle promene vremena - zdravstveni problemi

Nagle promene vremena utiču prvenstveno na zdravstveno stanje bolesnika koji boluju od teških, hroničnih i iscrpljujućih oboljenja, tako što im se pojačavaju tegobe.

.

Najosetljiviji na promene vremena su reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici (angina pektoris, visoki krvni pritisak), hipertoničari, oni koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu i pacijenti koji pate od raznih psihičkih tegoba, pre svega, psihoze.

Na astmatičare deluje vlažnost vazduha, na srčane bolesnike hladno i vetrovito vreme, a na hipertoničare visok vazdušni pritisak.

Kod reumatskih oboljenja javljaju se bolovi u zglobovima, otežano kretanje, tromost, a kod srčanih bolesnika zamaranja i bol u grudima.

Pacijenti sa disajnim problemima imaju otežano disanje, zamaranje, preznojavanje i loš san.

Pacijenti sa psihičkim problemima imaju češće nesanice, nervozni su, često se žale na telesne tegobe i bolove.

Nagle promene temperature i vlažnosti vazduha često izazivaju i migrenske napade.

Hroničnim bolesnicima preporučuje se redovno uzimanje propisane terapije i izbegavanje izlaganju faktorima rizika za osnovno oboljenje. Oni bi u vreme naglih promena vremena trebalo da ostanu kod kuće, ne planiraju put i ne zamaraju se fizički ili psihički, te da uzimaju maksimum propisanih lekova.

Nagle promene vremena, osim hroničnim bolesnicima, donose probleme i fizički i psihički zdravim osobama. One pri naglim temperaturnim prelazima, pri promeni pritiska ili smera vetra imaju glavobolju, postaju razdražljive, pate od nesanice, uznemirene su, depresivne, spava im se ili konstantno imaju osećaj umora.