Znate li koja je razlika između crnih i zelenih maslina? Ne, nije samo u boji!
Ne dajte se prevariti! Danas vrlo često znaju da vam zelenu maslinu serviraju kao crnu. Naučite da pravite razliku!
Crne masline koje toliko volite na svojim picama možda su zapravo zelene, ali obojene u crno.
Boja masline nema nikakve veze s tim koje je vrste. Zelene masline su ubrane nezrele i menjaju boju sazrevajući, od crvenkasto smeđe do crne kao tinta.
Nezrele zelene masline su čvrste i umerenog ukusa, dok su crne opore. Ali zrele ili nezrele, odmah ubrane masline izuzetno su gorke.
Kako bi postale ukusne, moraju prvo mesece provesti u salamuri.
Neki proizvođači, međutim, nastoje da premoste dug proces sazrevanja i zelene masline boje dopuštenim veštačkim bojama, poput gvožđe glukonata.
Bojenje maslina je zakonski dopušteno, ali to mora biti jasno istaknuto na deklaraciji proizvoda.
A da li je maslina obojena ili ne, vidi se po koštici. Crna maslina ima i crnu košticu.
Izvor: N1