Zdravlje

Ove namirnice NIKADA ne stavljate u zamrzivač

Kako biste iskoristili sve namirnice i jeli ispravnu hranu, bitno je da znate kako pravilno da je zamrznete ali i koje namirnice nikako ne treba da stavljate u led.
26.11.2018. - 08:15h
FOTO: thinkstock
FOTO: thinkstock

Čak ni najiskusnije domaćice ne znaju sva pravila zamrzavanja hrane, a pre svega koje namirnice mogu da stavljaju na led, a koje nije preporučljivo zamrzavati, piše B92.net.

Upravo zbog toga dr Džoana Mekilan je rešila u emisiji Tudej da govori o ovoj temi, kao i da konačno otkrije koja vrsta hrane nije dobra da se odlaže u zamrzivač.

"Zaleđivanje je zaista odličan način da očuvamo hranu jer ne moramo da koristimo hemijsku konzervaciju. Zapravo reč je o jednom od najstarijih načina za očuvanje namirnica. Mislim da smo ga danas potcenili smatrajući da sve što je sveže je bolje za nas, a to zapravo nije istina", rekla je Džoana.

Ona je istakla da stavljanjem hrane u led ne mogu u potpunosti da se odstrane bakterije, pa ako je hrana na ivici da se pokvari, kasno je da je stavljate u zamrzivač.

Džaona je potom otkrila i koje namirnice nikako ne bi trebalo da zamrzavamo:

Mleko – ono postaje gromuljičavo kada se odmrzne (ali je u redu za kuvanje).

Dobro ispržena hrana – nakon odmrzavanja, hrskavi sloj će se pretvoriti u kašastu masu.

Pavlaka - može se koristiti za kuvanje, ali će se tečni deo odvojiti odmah nakon zamrzavanja.

Hrana sa prelivom od mrvica (poput prezli) - izgubiće čvrstu teksturu.