Zdravlje

Prva pomoć za letnje povrede: Šta je najbolje uraditi kada opeče meduza, kada zgazimo na ježa ili nas ujede riba pauk

Igre u plićaku, u moru ili na stenama često mogu da završe ubodima ježa ili opekotinama od meduza. Kada do ovakvih povreda dođe, evo šta najbolje pomaže...

17.08.2019. - 10:00h
foto: Depositphotos/kravik93

Neoprezni kupači morskog ježa često nagaze u plićaku, pri čemu njegove bodlje mogu da prodru duboko u tkivo, gde mogu da ostanu i da uzrokuju dodatne komplikacije, poput gnojenja i stalne boli. U rani se obično vide polomljeni delići bodlji, a na mestu uboda crvenilo i otok. Ako ste spretni, dok je koža još vlažna i meka, sterilnom iglom ili pincetom izvadite bodlje. Iglice koje ne mogu da se izvade mogu se namazati tzv. crnom masti, odnosno masti amonijumovog sulfata, koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože. Nakon što se iglice izvade, područje treba dezinfikovati ili staviti antibiotsku mast. Potom mjsto uboda zaštitite sterilnom gazom ili flasterom.

Dodir vrućeg metala

Većina preostalih iglica će sama izaći, ali ako se to ne dogodi, a područje uboda se zacrveni i boli, treba potražiti pomoć i hirurški odstraniti bodlje.

“Dodir” meduze boli poput vrućeg metala, Ubrzo se javlja alergijska reakcija koja može uključivati crvenilo, osip, otok i mehuriće, a sve to obično traje i po nekoliko dana. Većina uboda događa se slučajno, tokom plivanja, a nakon prvih simptoma mogu se razviti i sekundarne infekcije - svrbež, kraste i promena boje kože. Plikove ne treba bušiti, a nakon što se povuku ostaće ožiljak koji može da bude vidljiv i godinama. Opečeni deo tela što pre treba isprati morskom vodom ili vinskim sirćetom, a nikako ne vodom jer se pojačava osećaj bola. Uz sirće je dobar i limun, a ako nemate ništa od toga pri ruci, poslužiće i urin, piše 24sata.hr.

Možete pomoći sebi i ukoliko opečeni deo što pre istrljate peskom i tako skinete sloj koji je ostavila meduza, a koji vas peče.

Opekotina od meduze manje boli ako se mesto ohladi. Ako je opekotinom zahvaćen deo kože veći od površine dlana, bilo bi dobro potražiti pomoć lekara, baš kao i kad osetite vrtoglavicu ili potrebu za povraćanjem. I opekotine na području očiju, lica, usta ili genitalija zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Uronite u vruću vodu

Ako ste došli u susret s otrovnim ribama, poput ribe pauka, znajte da je bol nakon uboda njegovim otrovnim bodljama žestok, pulsirajući, širi se od mesta uboda, koje otiče i menja boju, ide od sasvim bele preko crvene do tamno modre, a mogu se pojaviti i plikovi. Ranu treba isprati, a ostatke otrovnih bodlji odmah izvaditi. Kako je otrov termolabilan, odnosno osetljiv na povišenu temperaturu, ubodeni do tela treba uroniti u vruću vodu koliko možete izdržati, a da se ne opečete, naravno, i što pre se javiti lekaru. Kod težih slučajeva uboda mogu se pojaviti vrtoglavica, nesvestica i znojenje kao i problemi s disanjem i radom srca.

Intenzivan boravak u prirodi, osim uživanja, sa sobom nosi izloženost ubodima raznih insekata, koji najčešće prolaze bez ozbiljnijih problema.

- Ubod bilo kog insekta može da dovede do lokalne upalne reakcije - najčešće su to svrbež, crvenilo i otok, zbog čega nije potrebno odmah juriti do lekara. Prva pomoć kod te lokalne alergijske reakcije su hladni oblog, odnosno led i antihistaminske kreme za ublažavanje svrbeža i bola. Ipak, važno je i ne dirati mesto zahvaćeno ubodom, pogotovo ne masirati ili češkati, da bismo izbjegli infekciju i jačanje upale. Nastali otok kože može potrajati i nekoliko dana.

- Kod uboda pčele preporučuje se izvaditi žaoku što pre. Ako ona ostane ispod kože još neko vreme može da ispušta otrove i otpustiti količinu otrova koja može izazvati ozbiljniju alergijsku reakciju. Žaoku možete da uklonite pritiskanjem s jedne strane oko nje, pa zatim druge objektom ravne ivice, poput kreditne kartice, sve dok je ne istisnete. Upravo ubod pčele najčešće izaziva alergijsku reakciju u našim krajevima, a slede ubodi bumbara, osa i stršljena koji mogu biti višestruki, a njihov otrov toksičniji.

Svaki ubod je fatalan

- Ponekad se, posebno kod uboda pčele, ose ili stršljena, može javiti urtikarija po celom telu. U takvim slučajevima je potrebno odmah uzeti neki od antihistaminika  i što pre otići kod doktora. Postoje ljudi koji su preosetljivi na ubod insekata i svaki ubod bilo kog od njih može da bude fatalan. Oni kod sebe moraju da imaju lekove u svakom trenutku. Nakon urtikarije mogu se javiti i neki teži simptomi, mogu uticati na celo telo i napredovati do kobnog anafilaktičkog šoka. Simptomi uključuju osip, otežano disanje, nesvesticu, pa čak i smrt u roku od 30 minuta. Ako ugriz postane inficiran, crven s ili bez gnoja, vruć ili se širi prema telu, odmah posetite lekara. Treba biti oprezan i kad se piju sokovi ili jede voće, da insekt zajedno s voćkom ne bi ušao u usta.

- Posebno su opasni ubodi u jezik jer je jezik dobro prokrvljen s jedne strane, a s druge lako počinje da otiče. Budući da nema mnogo mjesta, može doći do gušenja. Zato se nakon takvih uboda takođe što pre treba javiti doktoru, piše 24sata.hr

Ako dođete u kontakt s mravima, treba znati da oni mogu da izazovu uglavnom samo lokalnu reakciju. Ugrizi se obično vide pojedinačno ili u manjim grupama. Ugrizi crvenog mrava mogu da proizvedu bubuljice koje svrbe i bole.

Ako često radite u bašti, uz komarce, pripazite se (posebno u sumrak) i ugriza sitnih insekata papataćija, pustinjskih muva, malih krvopija koje obično napadaju pse, ali i ljude, i koji mogu da prensu zarazne bolesti lišmanioze. Mesto uboda otekne tek drugi dan i počinje da svrbi, a mesto je potrebno namazati pastom od sode bikarboneKORISNI SAVJETI: 

DETE JE OPEKLA MEDUZA?
Pomoći će i sirup - Detetu prvo objasnite da će opekotina boleti i da je ne sme trljati. Ali ako ga baš jako boli, možete mu dati i sirup protiv bolova.

Iskoristite štapić od sladoleda - Ne dirajte rukama. Kad se pipci od meduze uhvate za kožu, teško ih je skinuti, a i dalje ispuštaju otrov. Žarnice možete da pospete peskom i istružete štapićem od sladoleda ili karticom.

OTROVNE RIBE SU VRLO OPASNE
Opreza nikad dosta - U otrovne riba spadaju pauk riba, zatim škarpina i raže. Njihov otrov je vrlo jak, pogotovu kod nekih vrsta riba pauk čiji je otrov po delovanju sličan zmijskom.

KOJI SU SIMPTOMI UGRIZA "CRNE UDOVICE"?
Iznenada - Desetak minuta nakon ugriza javlja se bol u najbližim limfnim čvorovima, koja se širi u krsta, stomak, leđa, butine i potkolenice. Potom se javljaju grčevi mišića, znoj i preosetljivost na dodir, ubrzano disanje, rad srca i mučnina.

NAJOPASNIJE JE OSTAVITI ISEČENO VOĆE I OTVORENI TETRAPAK
U prirodi Izbegavajte garderobu jarkih boja, kao i intenzivne parfeme jer privlače insekte. Ne pravite ni brze pokrete, poput mahanja rukama u blizini insekata, jer to podstiče njihovu agresivnost. Izbegavajte da jedete na otvorenom i pazite kad pijete sokove intenzivnog mirisa i boje, jer i to privlači insekte. Pripazite da ne držite tetrapake, otpatke od voća i slično smeće blizu sebe.

ŠTO AKO VAS UGRIZE ZMIJA OTROVNICA?
Odmah kod lekara - Ugriženi deo treba imobilizirati i ranu prekriti sterilnom gazom. Nikakva zarezivanja po ubodu ili isisavanja otrova nisu dozvoljena !Iznad rane treba lagano podvezati ekstremitet, ali ne prejako.

Izvor: 24sata.hr