Ovu hranu NIKADA ne smete da podgrevate u mikrotalasnoj

Nedostatak vremena, hrpa obaveze i glad često rezultiraju brzinskom opcijom, a to je podgrevanje i zagrevanje u mikrovalnoj pećnici. Ipak, nije sva hrana za tu opciju. Ovo su namirnice koje treba da izbegavate da pripremate u mikrotalasnoj.

.

Jaja u ljusci

Kuvati jaja u mikrotalasnoj je veliko NE jer će vrlo verovatno (doslovno) eksplodirati dok se ubrzano kuvaju. Zato, ipak pripremite kuvana jaja na stari klasičan način, kuvajući ih u vreloj vodi na šporetu.

Brokuli

Ovo super zdravo povrće gubi svoje hranjive materije ako se priprema u mikrotalasnoj. Da bi u sebe uneli dozu folne kiseline i C vitamina kojima brokuli obiluje, najbolje je pripremiti ga na pari ili lagano ispeći na tiganju.

Majčino mleko

Kao što svaka mama (i dadilja) znaju, čuvanje mleka u zamrzivaču je preporod. Ali, ono se nikako ne sme zagrevati u mikrotalasnoj jer se toplota neravnomerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih tačaka koje mogu da naškode bebi. Umesto toga,zagrejte ga pod tekućom vodom.

Voće

Da, ima ljudi koji podgrevaju voće u mikrotalasnoj. Grožđe, breskve i jabuke svojom korom nemaju opciju ispuštanja viška vlage dok se ''kuvaju'' u mikrotalasnoj, zato (ako već morate), pre stavljanja u mikrotalasnu probušite rupice pomoću čačkalice ili nožem prepolovite željeno voće.

Ljute papričice

Kada ih stavite u mikrotalasnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin (hemikalija koja daje ljutinu papričicama) - u vazduh. Zato, zagrevajte ih u mikrotalasnoj samo ako vam je stalo do efekta suzavca u kuhinji i stanu.

Izvor: 100posto.hr