Pet znakova da je PMS ozbiljniji nego što ste ikada mislili

Predmenstrualni sindrom (PMS) je niz promena u radu hormona kod žena, koji se manifestuje pojavom emocionalnih, psihičkih i fizičkih simptoma… Ovo je definicija koju žene vrlo dobro znaju, ali i svakog meseca osećaju na svojoj koži. Iako PMS možda zanemarujemo, postoje znaci koji nas podsećaju da na ovaj sindrom obratimo malo više pažnje.

.

Ćudljivost, tišina, buka, svađa, stalna razdražljivost, plakanje, osećaj netrpeljivost, želja za samoćom – sve su to pomešana emotivna stanja kojima žene teže kada uđu u PMS i tada je najbolje ne dirati ih i ne tražiti od njih posebna objašnjenja za postupke.

Naime, ukoliko taj period utiče na vašu sposobnost da učestvujete u svakodnevnom funkcionisanju, pozabavite se time. Ume PMS da bude oličenje neke ozbiljnije situacije. Tačnije, postoje situacije koje vezujemo za PMS, a zapravo nemaju mnogo veze sa njim.

Endometrioza

Endometrioza je često vrlo bolan poremećaj u kom tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost materice, počinju rasti izvan nje. Ova pojava često uključuje jajnike, creva i tkivo male karlice. Endometriozna tkiva se mogu proširiti i izvan područja male karlice, ali vrlo retko. Takođe, može izazvati ozbiljne predmenstrualne grčeve i mučninu, koji se često meša sa PMS-im. Ostali znaci endometrioze uključuju teške periode i bol tokom seksa.

Hormonski disbalans

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) vezuje se za hormonski disbalans – nenormalni rast kose i pojavu akni. Višak ovih hormona može da dovede do promena raspoloženja i drugih PMS simptoma. Međuti, za razliku od drugih standardnih simptoma, hormonski disbalans može da izazove maljavost na licu i telu, ali opadanje kose.

Perimenopauza

Perimenopauza u bukvalnom prevodu znači “oko menopauze” i označava tranziciju ka menopauzi. Kod žena ispod 40. godin, ovi simptomi mogu biti znak prevremene disfunkcije jajnika, što dovodi do ranije pojave menopauze.

Promene rasploženja

Navikli smo da vidimo i čujemo da kada je žena u PMS-u često menja svoja raspoloženja i emotivna stanja. Ali, treba imati na umu da promene raspoloženja mogu biti znak anksioznosti ili depresije. Ukoliko tokom PMS-a osećate da imate emocionalne probleme, probleme sa spavanjem (ne izlazi vam se iz kreveta), slabo jedete i ne odlazi vam se na posao – to bi zapravo mogao da bude znak depresije.

Nadutost i tokom menstruacije

Ako vam se čini da predmenstrualni simptomi traju i nakon menstruacije ili počnu čak dve nedelje ranije, trebalo bi da se pozbavaite nekim drugim uzrocima. Takođe, ukoliko se nadutost nastavi i tokom menstruacije, uglavnom su to simptomi netolerancije na laktozu ili neizbalansirane ishrane.

Autor: N.M.

Izvor: lepota i zdravlje