Ove namirnice svakodnevno stavljate u zamrzivač, a nikako ne bi trebalo, jer...

Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane koji čuva njihove nutritivne vrednosti. No, postoje neke namirnice koje se nikako ne bi smele naći u vašem zamrzivaču, što zbog promene ukusa i strukture, što zbog vašeg zdravlja i sigurnosti. Saznajte koje vrste namirnica nikako ne bi trebalo da stavljate u zamrzivač!

.

Hrana sa velikom količinom tečnosti 
Krastavce, rotkvice, lubenicu, naranče nikako ne biste smeli da zamrzavate. Ove su namirnice prepune tečnsoti koja se tokom procesa kristalizuje i nakon odmrzavanja potpuno menja strukturu i postaje kašasta. S druge strane,zelena salata će uvenuti i postati smeđa.

Mlečni proizvodi
Iako zamrzavanje jogurta, svežih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, i ove namirnice ne bi trebalo da stavljate u zamrzivač. Vrlo niske temperature utiču na izgled i strukturu mlečnih nakon odleđivanja te će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i neće biti ni približno ukusni.

Sveža i kuvana jaja
Jaja se slažu sa raznim jelima i najbolje da ih koristite u svežem stanju.  Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promeniti strukturu namirnice. Sveža jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuvana postaće gumena. Ako se na to ipak odlučite, očistite ih i stavite ih u kesice za frižider pa u zamrzivač!

Pržena i pečena hrana

Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili ona pečena na klasičan način ili na roštilju nakon zamrzavanja takođe više nikada neće biti ista. Njena hrskava struktura i ukus će potpuno nestati, savetuje zadovoljna.hr.

Pratite nas i na Viberu!