Zdravlje

Ovo može biti pouzdan znak da nešto nije u redu s vašim zdravljem

Probava je od ogromne važnosti za zdravlje organizma, pa je jedno od prvih pitanja dokotra na svakom pregledu vezano za nju.
01.05.2017. - 10:53h

To nije bez razloga - izbacivanje viška štetnih tvari iz organizma funkcija je bez koje je nemoguće živeti.

Broj odlazaka u WC

Ritam probave je individualna stvar, a stručnjaci naglašavaju da se normalnim smatraju odlasci u toalet od tri puta na dan do jednom u tri dana.

Sve više od toga znak je ubrzanog metabolizma i akutne bolesti poput virusne infekcije, bolesti probavnog trakta poput ulceroznog kolitisa, Chrona ili celijakije, ili pak hormonalnog poremećaja poput hipertireoze (preteranog rada štitne žlezde).

Pratite nas i na Viberu!

S druge strane, probava koja je neredovna ili usporena najčešće je znak usporenosti metabolizma u stanjima poput hipotireoze (smanjenog rada štitne žlezde), neadekvatne ishrane, dijabetesa, a može biti i posledica brojnih lekova (za pritisak, gorušicu, antidepresivi).

Prosečan čovek obavlja veliku nuždu jednom dnevno.

Zatvor

Konstipacija se definiše kao retko (manje od 3 stolice nedeljno) i neredovno pražnjenje debelog creva. Dijagnoza se postavlja i subjektivnim simptomima tvrdih stolica ili pojačanog naprezanja (napor tokom više od 25 odsto vremena izbacivanja stolice) i osećaja nedovoljnog pražnjenja creva.

Ne sme se zaboraviti da, kao naizgled benigno stanje, zatvor može biti simptom ozbiljnijih medicinskih problema, kao što su karcinom debelog creva, vezivanje creva ili upalna bolest creva.

Vreme odlaska u WC

Većina ljudi bi se složila da je najbolje vrijeme za odlazak u WC u onom trenutku kad za to osete potrebu. Ipak, postoji idealan vremenski okvir za to, tvrdi dr. Kenet Koh.

On je otkrio da je jutarnja stolica indikator zdravlja organizma - preciznije, odmah nakon ustajanja. To ima veze s tim da tanko i debelo crevo rade "prekovremeno" dok spavamo, a ujutro bi trebalo da imamo prirodni nadražaj za odlazak u WC.

Boja stolice

Boja stolice varira u zavisnosti od ishrane, a normalnom bojom smatra se smeđa zbog sastava stolice. Ako stolica na jedan dan promijeni boju, to najčešće nije zabrinjavajuće, ali ako to traje duže - obratite se lekaru.

Zabrinjavajuća je crvena stolica, jer ona otkriva krvarenje u donjem delu probavnog sistema (hemeroidi, rak creva), dok crna boja može otkriti krvarenje u gornjem (čir, rak želuca).

Zelena stolica može nastati kada je žuč prebrzo prošla kroz probavni trakt i nije stigla da promeni boju u smeđu.

Žuta stolica može biti posledica poremećaja žučnog mehura, zbog čega nepravilno obrađuje žuč.

Bela stolica može da bude znak loše apsorpcije nutrijenata, pankreatitisa i raka gušterače. Ona može biti i posledica sluzi u stolici, koja joj daje beličast izgled, ali i znak da su creva iritirana zbog nečega.

Izvor: Alo