Šta se zapravo krije iza neprijatnog zadaha, jakog mirisa urina i stopala

Kada neprijatno mirišete, ne mora striktno da znači da vam je potrebno tuširanje, nego znak da imate zdravstvene probleme.

.

Miris stopala

Ako vam se stopala "osećaju" čim izujete obuću, krivac je verovatno gljivična infekcija, a ako vam je koža u predelu prstiju još i suva, reč je o atletskom stopalu.

"Stopala imaju neprijatan miris zbog kombinacije bakterija i gljivica, koje uništavaju kožu prstiju. U tom slučaju, nemojte pipati stopala jer ćete gljivice preneti na druge delove tela. Zato, odmah tuširanje", savetuje dermatološkinja Kameron Roksar iz Njujorka.

U slučaju da vam koža između prstiju postaje previše mekana i vlažna, znači da se nakuplja još više bakterija. Kao rešenje, stavljajte bebi puder.

Jak miris urina

"Infekcija urinarnog trakta može uzrokovati proizvodnju urina koji ima neobično jak miris, a često i miris nekakvih hemikalija", kaže urolog Džejmin Brahmbat za magazin „Orlando Health". Najčešće se radi o bakteriji Ešerihija koli i u tom slučaju, hitno posetite lekara. 

Neprijatan zadah 

Ujutro ste oprali zube, ali vi i dalje imate neprijatan zadah. Može biti znak da imate apneju – poremećaj koji dovodi do povremenog prekida disanja tokom sna. 

"Apneja može uzrokovati hrkanje i terati vas da dišete na usta tokom noći. Samim tim, to isušuje usta, što je čest uzrok neugodnog daha", ističe dr Raj Dasgupta sa Univerziteta u Kaliforniji.

Kada su vam usta otvorena dok spavate, bakterije lakše dospu unutra, a kada se umnože, proizvode neugodan miris, sličan mirisu pokvarenih jaja. 

Vrlo je važno da apneju uvidite što pre, jer ona je usko povezana sa dijabetesom, hipertenzijom i srčanim oboljenjima.

Izvor: net.hr