Zdravlje

Kada sledeći put stanete na vagu pomislite na broj 10!

Stali ste na vagu i ona je pokazala neočekivanih nekoliko kilograma više? Vreme je za male, ali velike promene. Želite li da zaustavite gojenje i da se vratite na staru kilažu, zapamtite broj 10, uvrstite ga u dnevnu rutinu i smršajte do kraja meseca.
27.09.2016. - 13:17h

Stručni časopis “Cell Metabolism” posvećen je metaboličkim promenama došao je do zanimljivih zaključaka po pitanju mršavljenja.

Naime, studije koje su sprovedene na velikom uzorku muškaraca i žena životne dobi od 20 do 50 godina, pokazale su kako je za održavanje telesne težine, ali i skidanje kilograma nakupljenih tokom jeseni i zime potrebno u svakodnevnu rutinu uvrstiti samo jedan čaroban broj.

Reč je o broju 10 koji bi trebalo usko vezati uz naše dnevne prehrambene navike i postati deo svakodnevne rutine.

Pravilo broja 10 vrlo je jednostavno, a objašnjava koliki treba da bude razmak između prvog i zadnjeg obroka u danu. Ova navika je vezana uz metabolizam i probavni sastav koji tokom dana radi punom parom, a noću bi trebalo odmarati.

Ako doručkujete, na primer, u osam sati, vaš poslednji obrok u danu trebalo bi da bude 10 sati kasnije, odnosno trebalo bi prestati sa jelom između šest i sedam sati.

Tokom istraživanja, praćene su svakodnevne prehrambene navike ispitanika, a prema rezultatima, više od dve trećine njih jede tokom 15 sati, odnosno dokle god su budni.

Rezultati su bili i više nego zadovoljavajući jer su nakon 21 dana:

– prosečno smršali tri kilograma

– imali su više energije

– nivo šećera u krvi bio je besprekoran, pa su se pohvalili boljim snom

Pravilo broj 10 u ishrani isprobajte već sutra. Ujutru obavezno doručkujte, pa zatim 10 sati posle, dan završite s ukusnom i zdravom večerom. Nakon toga nemojte baš ništa jesti, a ako osetite glad i slabost, popijte punu čašu vode ili nezaslađeni čaj od kamilice ili nane.

Izvor: lepotaizdravlje