Znate li čemu služi rupa na otvaraču limenke? Korisnija je nego što mislite...

Za limenke iz kakvih danas pijemo zaslužan je američki inženjer Ermal Frejs, koji je 1963. godine patentirao svoju ideju za otvaranje limenke, tzv. ostvaranje na povlačenje.

Ilustracija Foto: Lukas Gojda/Shutterstock
Ilustracija Foto: Lukas Gojda/Shutterstock
.

Ta rupa na otvaraču limenke soka može poslužiti za držanje slamčice na mestu čime je ispijanje tečnosti lakše. Bolje je sok iz limenke popiti pomoću slamčice nego stavljati usta direktno na nju.

Naime, otvor za ispijanje na limenci može biti jako prljav, prepun bakterija i virusa, jer ko zna gdje je ta limenka sve bila dok nije došla do vas.

Pre njegovog izuma limenke sa napitcima su se otvarale posebnim otvaračem koji je on jednog dana 1959. godine zaboravio kod kuće pa je limenku jedva otvorio. Tada mu je sinulo da bi trebalo da se otvarati jednostavnije i da ne zavise od posebnog otvarača. I Ermal je u tome i uspeo.

Prve slamčice su bile od trske

Slamke su još davno, pre više od 6 000 godina, koristili stari Sumerani kada su zajedno ispijali piće iz zajedničke posude. Njihove slamčice bile su dugačke i napravljene od trske, prenosi 24sata.hr.

Za sličan dizajn kakav poznajemo danas zaslužan je Amerikanac Marvin Čester Stoun. Prvo je eksperimentisao sa jednom vrstom trave, ali ta slamka nije bila stabilna i ostavljala je svoj specifičan ukus u piću. Potom je u ruke uzeo papir, zapravo traku papira koju je omotavao oko olovke, zalepio i olovku izvukao. Ali i tu je postojao problem jer papir i tečnost ne idu zajedno pa je papirnu slamčicu dodatno obložio papirom.

Ideju je patentirao 1888. godine i krenuo sa proizvodnjom. Slamčice su bile dugačke 22 centimetra.