ZNAČENJE CVEĆA U BUKETU: Šta SVE poručuju BOJE?!

Odavno je poznato da cveće ima svoj "jezik" i kada ga poklanjamo drugima, možemo da ga iskoristimo kako bismo preneli suptilnu poruku.

buket cveća, foto: AnastasiaNess/Shutterstock
buket cveća, foto: AnastasiaNess/Shutterstock
.

U tekstu ćemo vam predstaviti značenje osnovnih boja cveća, kako bismo vam pomogli da napravite buket sa željenom porukom.

Značenje boja cveća

Crvena

Crvene nijanse najčešće povezuju sa osećajem istinske ljubavi i strasti, one se takođe mogu koristiti za izražavanje poštovanja, želje i hrabrosti. Crvene ruže su klasik sa kojim nećete pogrešiti, i većina ljudi se upravo za njih odlučuje kada žele da iskažu svoja najdublja osećanja.

Roze

Nežne ružičaste nijanse govore o nežnosti, sreći i ljubavi. Romantična cvetna boja, koja je takođe simbol gracioznosti i nevinosti.

Plava

Nijanse plave boje donose spokoj, otvorenost i mir. Ukoliko nekome pošaljete cveće u ovoj boji, dajete mu znak da treba usporiti, i dozvoliti sebi opuštanje i oslobađanje od stresa.

Bela

Može ukazivati na poštovanje, poniznost, čistoću i nevinost, dok istovremeno može izražavati saosećanje sa ožalošćenima u slučaju smrti. U zavisnosti od vrste cvetova koje odaberete, buket belog cveća može biti hrabar i brilijantan, ali i nežan i suptilan.

Žuta

Sinonim za sreću i radost. Ova boja simbolizuje čvrste veze i prijateljstva, uspeh i ponos. Radost je takođe jedno od glavnih značenja, jer je to jedan od osećaja za koje se kaže da žuta boja izaziva, suprotno od većinskog mišljenja koje se vezuje za žute ruže (mnogi ih smatraju simbolom ljubomore).

Narandžasta

Ova boja je hrabra, strastvena i puna života, pa nije ni čudo što cveće u ovoj boji govori o entuzijazmu, uzbuđenju i bujnosti.

Zelena

Označava optimizam obnove, proleća i mladosti. Zeleno cveće u buketu takođe iskazuje želje za dobrim zdravljem.

Ljubičasta

Važi za kraljevsku boju, jer simbolizuje dostojanstvo, tradiciju i uspeh, a buket sa ljubičastim cvećem može biti simbol divljenja i obožavanja.