Želite da vidite kako izgleda Titanik? Sada je i to moguće - poseta najpoznatijoj olupini broda koštaće 250.000 dolara

Otkako je 1985. otkriven na morskom dnu severnog Atlantika, Titanik je posetila samo jedna mala grupa ljudi.

Foto: bcampbell65 / Shutterstock
Foto: bcampbell65 / Shutterstock
.

Kompanija OceanGate Expeditions ovih dana je najavila svoje drugo putovanje do najpoznatije svetske olupine, koje će tim turista istraživača odvesti do nekih 4.000 metara ispod hladne površine okeana, u kojem će "specijalisti misije" zajedno s istraživačima, pregledati ogromni brod iz podmorskog vozila ove kompanije.

Ovaj izlet će biti sve, samo ne jeftin. Naime, svaka ulaznica košta 250 hiljada dolara. Turisti će svoju avanturu započeti ploveći ekspedicijskim brodom od Kanade do mesta gde je potonuo brod sa više od 1.500 putnika i članova posade.

OceanGate Expeditions će koristiti svoju podmornicu od titana klase Cyclops za pet članova posade. U njemu će se naći i tri stručnjaka za misiju na svakom zaronu u trajanju od osam do deset sati, piše Avaz.ba.

"Nepotopivi brod" Titanik potonuo je 14. aprila 1912., četiri dana nakon svog prvog putovanja iz Sautemptona u Engleskoj do Njujorka nakon što je udario u santu leda. Poginulo je 1.517 od 2.224 putnika i članova posade na brodu.

Prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu, trup i struktura broda verovatno će se u potpunosti urušiti u narednih 20 do 40 godina.