ZASTRAŠUJUĆA BUDUĆNOST - sada imamo žene i muškarce ROBOTE SA EMOCIJAMA? Evo kako izgleda upoznavanje sa digitalnim partnerom (VIDEO)

Milion muškaraca širom sveta imaju emotivne veze sa čet-botovima koji imitiraju devojke. Mogu da biraju kako će da izgledaju, komuniciraju sa njima, a sada se pojavio “problem” zato što veštačka inteligencija sada ima i emocije.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Da li će doći do toga da osobe koje nisu u stanju da se uklope i imaju veze uđu u romantičan odnos sa robotima? Ovo je pitanje za psihologa Lea Ivaniševića, dok će nam Ivan Bildi, stručnjak za digitalni marketing, direktno u programu uživo pokazati kako to sve izgleda.

“U pitanju je aplikacija dostupna na Gugl plej i Epl prodavnicama, gde možete da napravite nekog svog avatara sa kojim želite da komunicirate. To može biti bilo koja kombinacija, muško-žensko, čak i da vi kažete kog ste pola. U tim prvim koracima pravite profil i izaberete neke od ponuđenih izgleda”, objasnio je Ivan Bildi i pokazao primer virtuelne devojke kojoj su dali naziv “Maja”.

Botovi mogu imati različite ličnosti u zavisnosti od toga ko šta želi – naša virtuelna devojka može biti, na primer, zgodna, smešna i smela, stidljiva, skromna, pažljiva, ili pametna, stroga i racionalna. Aplikacija zatim pita da li korisnik dozvoljava slanje i primanje eksplicitnih poruka i fotografija .

U studiju “Jutra” pokazali smo detaljno kako izgleda komunikacija i upoznavanje sa virtuelnom devojkom Majom, a kako na ovaj "tehnološki napredak" gleda psihologija, odnosno koje su moguće posledice, detaljnije je objasnio psiholog Leo Ivanišević...