Top 12 romana 21. veka

BBC je pozvao kritičare Njujork tamsa, Tajma, Kirkus Rivjua i drugih prestižnih listova da sastave listu 12 najvećih romana 21. veka. Na njoj su se našla dela Zejdi Smit, Čimamande Ngozi Adiči, Ijana Mejkuana.

Na 12. mestu liste je "Midlseks" Džefrija Eugenidesa. Roman iz 2002. (kod nas ga je objavio Vulkan) koji je premostio jaz između priznanja kritike i publike, prodavši se u milionima primeraka (srpsko izdanje je rasprodato) i osvojivši Pulicera.

Slede "Beli zubi" Zejdi Smit, prvi roman ove književnice koji je osvojio više prestižnih književnih nagrada i koji je kod nas objavila Narodna knjiga. Tu je i "Pola žutog sunca" Čimamande Ngozi Adiči (Laguna).

Na 9. mestu liste našlo se "Iskupljenje" Ijana Makjuana (Paideia), prema kome je snimljen film u Srbiji preveden kao "Pokajanje" sa Kirom Najtli i Džejmsom Mekavojem u glavnim ulogama.

Na listi top 12 za 21. vek je i "Billy Lynn''s Long Halftime Walk" Bilija Fontejna, dobitnika nagrade Nacionalnog udruženja kritičara. Roman je priča o osmorici novajlija u američkoj vojsci koji su poslati u Irak.

Tu je i dobitnica Pulicerove nagrade Dženifer Igan sa romanom o odrastanju u 21. veku "A Visit from the Goon Squad".

Priča o slavnim godinama američkog stripa "Neverovatne avanture Kavalijera i Kleja" Majkla Čabona koji je objavila Dereta, našla je mesto na listi, kao i "Korekcije" Džonatana Frenzena (Laguna), dobitnika nagrade žirija književnih kritičara National book award.

Na 4. mestu liste je "Galad" Merilin Robinson (Čarobna knjiga) potom slede "Vučje leglo" dobitnice Man Buker nagrade i nagrade Nacionalnog udruženja književnih kritičara Hilari Mantel (Mladinska knjiga) i "The Known World" Edvarda Pi Džonsa.

Listu zaokružuje Džuno Dijas, dobitnik Pulicerove nagrade, sa svojim prvim romanom "Kratki i čudesni život Oskara Vaa" (Vulkan), neobičnom mešavinom Marija Vargasa Ljose, Zvezdanih staza, Dejvida Fostera Valasa i Kanije Vesta.​

Izvor: tanjug