SVETINJA NAD KURŠUMLIJOM starija od Notr Dama i Visokih Dečana: Da li znate kako izgleda velelepni Manastir Svetog Nikole!? (VIDEO/FOTO)

Na brdu iznad Kuršumlije nalazi se Manastir Svetog Nikole, prva zadužbina velikog župana Stefana Nemanje, starija od od Notr Dama i Visokih Dečana!

M.K.  |  Izvor: prva.rs  |  
.

Otac Simeon, nastojatelj ovog manastria, otrkiva da je gradnja trajala do 1168. godine, u vreme kada se Kuršumlija zvala Bele crkve. Iako je ova ktitorska zadužbina čuva i grobno mesto svog osinivača, mošti Stefana Nemanje, počivaju u manastiru Studenica, gde ih je sa Svete Gore preneo njegov sin Sava.

„Sveti Sava je 1219. godine osnovao Topličku episkopiju sa sedištem upravo u Manastiru Svetog Nikole i po predanju, ovde je bilo oko 300 monaha u to vreme. Tipik je bio 24 časa neprekidne molitve, između bogosluženja čitao se psaltir, a i svedoče grobovi kojih u ovoj porti ima preko 20 hiljada.“ – ističe otac Simeon koji je danas jedini monah ovog manastira.

Kakve se sve priče i legende vezuju za ovo velelepno zdanje, pogledajte u video prilogu:

.

Uporedo sa Manastirom Svetog Nikole, u 12. veku građen je i Manastir Presvete Bogorodice, koji se takođe ubraja u prve zadužbine Stefana Nemanje.