Pre svakog leta, mnogi postavljaju jedno pitanje - šta sve sme da se ponese u ručnom prtljagu? Brijači, upaljači, baterije i mašilice za nokte su zabranjeni, ali najčešću nedoumicu stvaraju lekovi. Svi se pitaju da li za njih važe ista pravila i ima li veze da li su u čvrstom ili tečnom stanju.

Od 6. novembra 2006. važe novi bezbednosni propisi za nošenje tečnosti i drugih stvari prilikom prijave na aerodrom. Ove propise je izdala Evropska unija, kako bi zaštitila putnike, a lekovi u ručnom prtljagu pogođeni su ovom uredbom. Svi lekovi u čvrstom obliku, odnosno oni koji su u obliku tableta, mogu da se nose u ručnom prtljagu tokom leta.

Posebni propisi važe samo za tečne lekove kao što su masti i kreme. Lekovi koji nisu potrebni tokom leta smeju se da se nose samo u ručnom prtljagu u količini do 100 mililitara po kontejneru - u zatvorenoj, providnoj kesi. U vrećici ne sme da bude više od jednog litra ukupne tečnosti, a to uključuje dezodorans, losion ili parfem.

Lekovi koje putnik treba da ponese tokom leta ne moraju da se pakuju u torbu, već moraju posebno da se pokažu na bezbednosnoj kontroli. Iako ovo nije uvek neophodno, treba da imate kod sebe potvrdu od lekara na kojoj je navedeno koji su vam lekovi ili druga medicinska oprema neophodni za vreme putovanja. U slučaju sumnje, ovakav dokument će vam omogućiti da bez problema prođete bezbednosnu kontrolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.