Boje predstavljaju veoma važan element u uređenju doma, ali nije u pitanju samo estetika, već i njihov uticaj na vaše raspoloženje, emocije i blagostanje.

Određene boje, smatra se, donose u vaš dom pozitivnu energiju, povoljno utiču na raspoloženje, vitalnost, nivo energije, ali i vaše finansije.

Žuta boja

Unošenjem u dom žute boje – unosite toplinu i vedrinu u prostor, a prema tvrdnjamafeng šui stručnjaka, ona podstiče mentalne procese i pojačava intuiciju. Međutim, oprezno sa žutom, jer previše ove boje može umoriti oči i stvoriti osećaj manjka energije. Kada birate komade nameštaja ili dekora u žutoj boji, idealno mesto za njih je središnji deo prostorije, tvrde stručnjaci.

Zelena boja

Zelena boja rezervisana je za uspeh, prosperitet, rast i pozitivne promene. S tim u vezi, preporučuje se da u stanu imate slike pejzaža, da u radnom prostoru zidovi ili nameštaj budu u zelenoj boji, jer donosi uspeh i novac, a poželjna je i u kuhinji jer je boja zdravlja.

Plava boja

Plava je boja „novog početka“. Ona simbolizuje dobru komunikaciju sa ljudima, jača samopouzdanje, utiče pozitivno na regulisanje apetita, opušta i smiruje. Kao i sa žutom, treba voditi računa da se ne pretera sa ovom bojom, jer može izazvari suprotan efekat ukoliko je ima previše u prostoru.

Crvena boja

Crvena je „adrenalin“ boja – ona podiže nivo energije i entuzijazma i poziva na akciju. Crvena se povezuje sa vatrom, koja prema feng šui verovanju simbolizuje dolazak skorih promena na bolje. Ova boja u enterijeru trebalo bi da bude prisutna u malim količinama i u detaljima, jer je intenzivna i vrlo moćna. Crvena takođe simbolizuje uspeh i finansijski dobitak, a pozitivo utiče i na emocionalne/partnerske odnose.

Ljubičasta boja

Ljubičasta boja je boja pozitivne energije, bogatstva i smirenosti. Feng šui preporučuje da nameštaj ili dekor u ljubičastoj boji treba smestiti u najudaljeniji levi ugao kuće u odnosu na ulazna vrata. Takva postavka trebalo bi da vam donese uspeh, spokoj, raspoloženje, prosperitet i finansijsko blagostanje. Nije preporičljivo da ljubičastu imate u delu stana u kome se odvija najveći broj međuljudskih interakcija, kakav je dnevni botavak, jer može negativno uticati na komunikaciju.

Narandžasta boja

Narandžasta boja je boja zdravlja, a unošenjem u dom unosite toplinu, radost i entuzijazam. Ova boja, u svojoj jarkoj nijansi, pojačava pozitivnu energiju, a koristi se i prilikom lečenja ljudi, jer se pokazalo da ima pozitivne efekte na zdravlje. Nežnije nijanse narandžaste boje obezbediće da u dom unesete puno smeha, radosti i pozitivnih misli.

Izvor: Stil

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.