Saznali su da im troje dece boluje od retkog poremećaja i odveli ih na PUT OKO SVETA: Shvatili smo da nemamo vremena da čekamo

Bračni par Edit Lemaj i Sebastijn Peletier, roditelji četvoro dece iz Kanade, od kojih troje boluje od retkog genetskog poremećaj aretinis pigmentosi, doneli su odluku da nakon bolnog saznanja odvedu decu na jednogodišnji put oko sveta.

.

.

Naime, lekari su dijagnotikovali retko stanje koje uzrokuje progresivni gubitak vida kod Mie (12), Kolina (7) i Laurenta (5). Suočeni sa bolnim saznanjem, roditelji mališana skupili su snagu, vođeni optimizmom i verom u pozitivan ishod spakovali su kofere kako bi svojoj deci pružili nezaboravno iskustvo.

- Nadamo se da će uspomene zauvek ostati urezane u njihovo pamćenje, jer jednog dana mogu potpuno izgubiti vid – kažu ovi roditelji.

Kaže da su razgovarali i odlučili da se neće baviti bolešću, jer ne mogu puno uticati na to da se njihovo zdravstveno stanje promeni.

- Nismo želeli da dani naše dece prođu bez saznanja o dubini lepote koju ovaj svet krije. Počeli smo da kujemo planove kako da provedemo godinu dana putujući oko sveta sa njima. Mislila sam u sebi: 'Neću da im pokažem slona u knjizi, već ću ih odvesti da vide pravog slona. Želim da njihove oči zabeleže najlepše slike, koliko god je moguće - rekla je majka.

Ona je otkrila da je najstarija ćerka Mia dobila simptome u trećoj godini, dok su Kolin i Laurent prve simptome osetili 2019.

- Lek ili efikasan tretman za ovo stanje ne postoji. Ništa ne može da se uradi. Ne znamo koliko će brzo bolest napredovati, ali očekujemo da bi mogli biti potpuno da oslepe do srednjih godina - rekla je Edit.

Skupili su novac sa više strana - od ušteđevine koju su godinama skupljali do prodaje deonice firme u kojoj Edit radi.

Na put su krenuli iz Montreala u martu 2022. a prva tačka njihove svetske turneje započela je u Namibiji gde su deca uživala u divljini kakvu su do tad gledali samo na televiziji. Videli su slonove, zebre, žirafe.. Zatim su produžili za Zambiju pa Tanzaniju, a onda odleteli u Tursku na mesec dana. Nakon toga, usledili su Mongolija i Indonezija.

- Ovo putovanje za njih nije samo uživanje u prelepim prizorima, već smo želeli da razviju snažne veštine suočavanja. Putovanje je nešto iz čega možete puno da naučite. Lepo je i zabavno, ali takođe zna biti jako teško. Može biti neugodno. Možete biti umorni. Postoji frustracija. Dakle, puno toga se može naučiti iz samog putovanja - rekla je Edit.

Otkad im je živote poremetila strašna dijagnoza, deca, posebno ona mlađa, počela su da postavljaju pitanja svojim roditeljima.

-'Mama, šta znači biti slep? Hoću li i ja jednom moći da vozim auto?' Iako je imao samo pet godina, počeo je da shvata surovu stvarnost koja ga okružuje. Za njega je to bio normalan razgovor. Ali, za mene je bio potresan - prisetila se majka.