Šarmantni "mladić" od 120 godina: Kad ga jednom posetite, vratićete se bar još jednom

Nekada nadaleko poznat po bogatim hrastovim šumama i drvnoj industriji, Teslić danas važi za prepoznatljivu turističku destinaciju Republike Srpske. Ako poželite da uživate u nestvarno lepoj prirodi, blagodatima lekovite mineralne vode ili možda u planinarenju i lovu, sve to pronaćićete upravo u ovim krajevima.

Teslić nudi pregršt mogućnosti za kvalitetan odmor, foto: TO Teslić
Teslić nudi pregršt mogućnosti za kvalitetan odmor, foto: TO Teslić

Smešten u pitomoj dolini reke Usore, “zaštićen” je planinama Borja i Vučja, a iako mali grad, Teslić nudi pregršt mogućnosti za kvalitetan odmor. Sasvim je svejedno da li više volite planinski ili banjski turizam, jer ovde možete da uživate i u jednom i u drugom. Iako sa svojih 120 godina postojanja važi za relativno mlad grad, istorija ovog kraja je veoma bogata i raznovrsna.

Put od Beograda do Teslića traje oko četiri sata, ako se odlučite za putovanje preko Hrvatske. U trenutku mog putovanja, na granicama nije bilo gužve, niti je bio potreban negativan PCR test – kako za tranzit kroz Hrvatsku, tako ni za ulazak na teritoriju BiH. Ista pravila i dalje su na snazi. Za automobil vam je, s druge strane, neophodan zeleni karton, a putarinu, ukoliko nemate kune, možete da plaćate i u evrima – 21 kuna ili 3 evra za jedan pravac.

Korona je učinila svoje, nema gužve na granici, foto: M. Ivanović
Korona je učinila svoje, nema gužve na granici, foto: M. Ivanović

Vozeći se kroz BiH, skoro od same granice sa Hrvatskom pa sve do Doboja, društvo nam je pravila reka Bosna, koja zapravo “hrli“ Savi u zagrljaj. Kod Doboja su nam se putevi razdvojili, ali odsustvo Bosne nadomestila je Velika Usora. Jedina zamerka je malo lošiji put.

Teslić nas je dočekao “raširenih ruku“, a dobrodošlicu su nam poželeli i simboli po kojima je u prošlosti bio prepoznatljiv. Pomalo tmuran decembarski dan nije pokvario prvi utisak, a toplina kojom odiše ovaj gradić nije mogla da ostane neprimećena.

Ušuškan u podnožju planina Vučja i Borja, Teslić samo daje nagoveštaj šta vas očekuje ukoliko se vinete u ove visine.

Vučja planina sa najvišim vrhom od 1.378 metara predstavlja jedan od najviših predela opštine Teslić, a ono što je izdvaja kao najlepšu planinu na ovim prostorima je prostrani plato na samom vrhu, sa kojeg “puca“ pogled na prelepe pejzaže sa svih strana. Bogata je brojnim izvorima čiste planinske vode koji na mnogim mestima formiraju veličanstvene vodopade, a ukoliko volite lovni turizam, ovo je pravo mesto za vas. Ipak, uprkos čarobnoj prirodi, Vučja je najpoznatija po borbi ovnova.

Pogled &puca& na sve strane, foto: Boris Čikić
Pogled "puca" na sve strane, foto: Boris Čikić

Ništa manje privlačna nije ni Borja. Bogata šumama belog i crnog bora, Borja predstavlja svojevrsni fenomen, a dobro poznati miris borova “nateraće“ vas da dišete punim plućima. Oštar planinski vazduh godiće svim vašim čulima. Borja ima sedam vrhova viših od 1.000 metara nadmorske visine, a brojni planinski izvori “glavni su krivci“ za bistru vodu Male i Velike Usore.

Obeležene pešačke i staze za trčanje i vožnju bicikla, namamiće vas da krenete u istraživanje. Ja jesam, ali ne u potpunosti, jer mi je magla “pomrsila konce“. Ipak, tmuran i maglovit dan, koji je nagoveštavao skori dolazak snega, nije uspeo da zabašuri miris borova i smole. U meni se javila čvrsta želja da Borju ponovo posetim u proleće.

Obeležene pešačke i staze za trčanje i vožnju bicikla, namamiće vas da krenete u istraživanje, foto: Boris Čikić
Obeležene pešačke i staze za trčanje i vožnju bicikla, namamiće vas da krenete u istraživanje, foto: Boris Čikić

Na visini od 810 metara nalazi se sportsko-rekreacioni centar Hajdučke vode, koji osim domaće hrane nudi i pregršt mogućnosti za aktivan odmor. Tereni za odbojku, košarku, fudbal i rukomet, dečije igralište i ski staza sa žičarom “primoraće“ vas da se aktivirate. Za “adrenalinske zavisnike“ tu su i kvadovi. Ako uprkos svim izazovima ipak uspete da odolite, možete da uživate u velnes i spa centrima.

Ukoliko ste poklonik verskog turizma, Teslić i tu ima “keca u rukavu“. Spomen hram Presvete Trojice, manastir Liplje, crkva brvnara posvećena Uspenju Presvete Bogorodice i svetilište Kondžilo očaraće vas već na prvi pogled, a mir koji donose pozvaće vas da ih ponovo posetite.

Spomen hram Presvete Trojice u Tesliću je po svojim dimenzijama jedan od najvećih hramova u Republici Srpskoj, foto: TO Teslić
Spomen hram Presvete Trojice u Tesliću je po svojim dimenzijama jedan od najvećih hramova u Republici Srpskoj, foto: TO Teslić

Spomen hram Presvete Trojice u Tesliću je po svojim dimenzijama jedan od najvećih hramova u Republici Srpskoj. Unutrašnjost hrama krasi mermerni ikonostas, rađen po ugledu na ikonostas zadužbine Karađorđevića u crkvi Sv. Đorđa na Oplencu i ističe se jedinsvenim dekoracijama u pozlati i klesanom kamenu. U podnožju Borje, u ambijentu netaknute prirode, smešten je srednjevjekovni manastir Liplje koji datira iz 13. veka i jedna je od najpoznatijih lokacija na turističkoj mapi opštine Teslić. U manastirskom konaku posetioci mogu da prespavaju.

Crkva brvnara posvećena Uspenju Presvete Bogorodice nalazi se u naselju Vrućica i rekonstruisana je na mestu nekadašnje bogomolje koja datira iz 1642. godine. Rekonstrukcijom nije izmenjen prvobitni izgled, a postavljena su i vrata stara četiri veka sačuvana od prve crkve na kojima se nalazi brava stara 370 godina, koja i danas funkcioniše. Meštani pripovedaju da je prvobitna crkva sagrađena za samo jednu noć jer tadašnje turske vlasti i travnički vezir nisu dozvoljavali da Srbi grade velike bogomolje, već samo onolike kolike mogu da se naprave za jedan dan.

Crkva brvnara posvećena Uspenju Presvete Bogorodice datira iz 1642. godine, foto: TO Teslić
Crkva brvnara posvećena Uspenju Presvete Bogorodice datira iz 1642. godine, foto: TO Teslić

Kad obiđete sve ove loakcije koje skriva šire područje Teslića, odmor ćete naći u Banji Vrućici. Smeštena je na nadmorskoj visini od 230 metara i skladno uklopljena u predivno prirodno okruženje. Sa izvorima termomineralnih voda jedinstvenih karakteristika koje je čine pogodnom za lečenje i prevenciju raznih kardiovaskularnih i fizijatrijsko-reumatoloških oboljenja, predstavlja najpoznatiji i najposjećeniji turistički lokalitet na teritoriji opštine Teslić.

Velnes centar, bazeni i kade sa termomineralnom vodom učiniće da sav umor nestane u trenu. Nakon toga spavaćete kao bebe, spremni da sutradan ponovo krenete u istraživačke pohode.

Ako ogladnite, uživaćete u domaćim specijalitetima, foto: M. Ivanović
Ako ogladnite, uživaćete u domaćim specijalitetima, foto: M. Ivanović

Uprkos svoj lepoti koja pokušava da nam skrene misli s pandemije, prisustvo korona virusa i ovde je vidljivo, ali u znatno manjoj meri nego što je to slučaj u Beogradu. U trenutku posete kafići su radili do 22 sata (za razliku od Beograda gde je radno vreme bilo do 17 časova), nošenje maski u zatvorenim prostorima je bilo obavezno i uglavnom se poštovalo, a u kafićima pored karti pića na svakom stolu nalazilo se i sredstvo za dezinfekciju ruku. Jedina zamerka ovog puta ide na račun mladih, jer su “morali da ispoštuju subotu“, pa su se okupili u jednom od kafića kao u dobra stara vremena – kada nije bilo reči o distanci i nošenju maske.

Nakon vikenda provedenog u Tesliću, prepuna pozitivnih utisaka i sa željom da ovaj šarmantni gradić ali i njegovu okolinu posetim ponovo, uz huku Velike Usore i Bosne vraćam se u Beograd.