Pravilna nega odeće uštedeće vam novac i vreme!

Odeća je vrlo skupa investicija, zato je važno da se pravilno brinete o njoj i time izbegnete da vam suma odvojena za oblačenje postane veća od plate.

Odeća, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Odeća, foto: Depositphotos/AllaSerebrina

Stalno pranje odeće je brže uništava. Neki komadi se mogu nositi više puta pre pranja ako im posvetite malo pažnje nakon presvlačenja. Kada skidate sa sebe odeću proverite mrlje, nabore i bilo šta što ukazuje na to da je prljava. Odeća koja se smatra čistom i nema neprijatnih mirisa na sebi, može se ponovno obući. Nosite potkošulje kako biste održali odeću čistom jer će upijati mirise tela.

Male probleme rešavajte odmah. Uvucite konac koji je ispao, zamenite napuklo dugme i sl. Svaku popravku treba obaviti čim primetite neku nesavršenost. Ako vam se nagomilaju takvi poslovi, nikada nećete pronaći dovoljno vremena za njihovo rešavanje te će odeća prestajati u ormaru cele sezone nenošena.

Garderoba, foto: Depostiphotos/filedimage
Garderoba, foto: Depostiphotos/filedimage

Koristite kvalitetne ofingere koje će podupirati vašu odeću. Metalne vešalice s vremenom mogu ošteti odeću, a one lošijeg oblika potpuno promeniti oblik odeće. Vrlo je bitno da ne gurate odeću ormar ako nema mesta jer to uzrokuje nabore što vodi ka peglanju koje smanjuje njenu trajnost.

Neku odeću ćete morati da oprete ručno ukoliko želite da je očuvate. Ukoliko niste ljubitelj ovakvog pranja, osetljive predmete perite u torbici za pranje rublja. Takođe, koristite adekvatnu količinu praška za veš. Na taj način možete uštedeti na prašku i sačuvati odeću od izbeljivanja. Pobrinite se da je odeća dobro isprana jer zaostao deterdžent na odeći može izazvati iritacije na koži.

Pravilna briga o garderobi poštedeće vas dodatnih troškova, jer će trajati duže. Ako uložite malo vremena za brigu o odeći uštedećete, ne samo novac, već i vreme koje biste gubili na kupovinu.

Izvor: covermagazin.com