Postoje TRI TIPA GRAĐE TELA: Koji je vaš i zašto je važno da to znate?

Možda znate svoju visinu, težinu i konfekcijski broj, ali znate li kom "tipu" tela pripadate? Prema tvrdnjama naučnika, svi ljudi - odnosno njihova tela, mogu se svrstati u tri somatotipa.

Tip tela, foto: puhhha/Shutterstock
Tip tela, foto: puhhha/Shutterstock
.

Osim što identifikuje tip tela, somatotip definiše i vežbe koje će nekome odgovarati.

Somatotipovi su ektomorf, endomorf i mezomorf, a prvi put ih je definisao dr Vilijam Šeldon, sredinom prošlog veka.

1. Ektomorf

Ovaj tip ima užu telesnu građu, uključujući i uža ramena, grudi i bokove. Ima mali procenat telesne masnoće, ali i malo mišića. Teško se goji i teže dobija na mišićnoj masi, a udovi su mu najčešće dugi i vitki.

Osim toga, takve osobe obično imaju visoko čelo i usko lice. Najbolje im odgovaraju vežbe koje uključuju izdržljivost na duže staze, poput trčanja, vožnje biciklom, hodanja, triatlona i fudbala. Takođe, dobre su i u sportovima poput gimanstike, klizanja i baleta.

2. Mezomorf

Ovaj tip ima mišićavu građu tela i najčešće bismo rekli da izgleda atletski. Ima nešto širi torzo sa jačim ramenima, ali uz istaknut struk.

Poput ektomorfa, mezomorfi takođe nemaju velik udeo masnoća, ali njihovi udovi su snažni i veći, te imaju mnogo više mišićne mase. Idealni sportovi za njih su oni koji zahtevaju puno snage na kratkim udaljenostima, a njihovi mišići vole vežbe poput pilatesa i joge.

3. Endomorf

Ima znatno obliju figuru od prethodna dva tipa. U torzu je jednako širok kao mezomorfi, ali donji deo tela, odnosno kukovi i bokovi, znatno su mu širi, dok su mu ramena nešto uža. Takođe, donji deo listova i gležnjevi su mršaviji nego kod mezomorfa, pišu Nezavisne.

Takve osobe imaju veći procenat telesne masnoće i lakše se goje. Osim što imaju oblije telo, i sama glava, odnosno lice, okruglija je i mesnatija. Najbolji vežbe za njih su one gde se kombinuje kardio-trening i trening snage, a mišiće im učvršćuje dizanje tegova.