Plačete svaki put kad SEČETE LUK? Probajte ove TRIKOVE i zaboravite na SUZE!

Koje ste sve metode zaštite od luka do sada isprobali? U nastavku teksta saznajte nekoliko trikova koji bi mogli da vam pomognu.

Izvor: Jutarnji.hr/Neda Batinić  |  
Ilustracija; Foto: TheWorst/Shutterstock
Ilustracija; Foto: TheWorst/Shutterstock
.

Ljudi se u kuhinji dele u dve kategorije: s jedne strane su oni kojima suza suzu stiže kad god seku luk, dok su s druge strane oni "sačinjeni od čelika", otporni na sve tegobe koje uzrokuje ova neizbežna namirnica. Nezavisno da li usitnjavate luk ili ljutiku za ubacivanje u tiganj ili u posudu sa salatom, ako ste u prvoj kategoriji sigurno ga proklinjete bar jednom nedeljno, gledajući ga crvenim i suznim očima kao ljutog neprijatelja. Zašto plačemo kad sečemo luk? Kako sečemo luk tako mu ustvari oštećujemo stanice iz kojih izlazi tečnost, a osim nje ispušta i hemikalija zvana lakrimator koja je odgovorna za neprijatno iskustvo koje mnogi od nas dele. Jednom kad taj spoj dođe do naših očiju, u dodiru s vlagom našeg oka stvara sumpornu kiselinu i druge iritantne spojeve, što podstiče proizvodnju suza kojima je zadatak da očiste oko od tih smetnji.

Sve je to oblik samoodbrane same biljke. Iako su naučnici već razvili luk koji nema tu negativnu nuspojavu, upravo su stanice koje ispuštaju nemili kemijski spoj odgovorne za prepoznatljivi miris i ukus luka. To znači da bi se na taj način lako mogao izgubiti osnovni razlog bog kojeg ga konzumiramo - njegova aroma i ukus koji daje jelima!

Kako da si pomognete dok sečete luk?

Svakako naoštrite nož kojim sečete luk kako bi se što manje iritanta ispuštalo. Tupim nožem više ćete da drobite luk, čime ćete oštetiti puno više stanica i uzrokovati ozbiljnu reakciju.

Iako ga inače ne bi trebalo držati u frižideru, ako znate da ste osetljivi, ubacite glavice luka koje želite da isečete na pola sata u zamrzivač ili u frižider na dva sata. To će usporiti isparavanje iritanta tokom sečenja.

Najviše se sumpornih spojeva nalazi uz sam koren glavice luka, pa ako vas jako muči iritacija očiju kada sečete ovu namirnicu, ogulite luk i odrežite mu vrh, ali deo s korenjem ostavite netaknut. Još jedan trik koji možete isprobati jest da stavite vlažan papirni ubrus uz sam luk dok ga sečete kako bi on upio deo sokova i hemijskih spojeva koje će luk da ispusti tokom sečenja.

Ako ste naišli na posebno jak luk, možete ga natopiti u ledenu vodu kako bi otpustio ljutinu. Ispiranje se preporučuje i kada se sirovi luk koristi u jelima kako bi se ublažio njegov ukus, jer luk koji je isečen postaje intenzivniji što duže stoji na vazduhu.

Ako nosite naočare ili sočiva, to će bar jednim delom da zaustavi iritaciju koju uzrokuju sastavi iz luka, ali nisu garancija. Sigurniji biste bili s ronalčkim naočarima, ali ipak nećemo ići tako daleko.