Metode za smanjenje anksioznosti su široka oblast i uvek treba da razgovarate sa zdravstvenim radnikom da procenite koji će protokol raditi za vas. Ali šta ako postoji način da se olakša um bez ikakvih lekova ili neželjenih efekata?

Prema licenciranom kliničkom psihologu Dženifer Taitz, psihijatru, ABPP, autoru knjige "Stress Resets: How To Soothe Your Body and Mind in Minutes", jedna pesma se pokazala da radi upravo to.

Pesma koja najviše relaksira, prema stavu naučnika

U tradicionalnom bolničkom okruženju, lekovi su često prva odbrana od anksioznosti. Ovo ima smisla s obzirom na mnoštvo studija i ispitivanja koje podržavaju njihovu sigurnost i efikasnost.

Međutim, istraživači sa odeljenja za anesteziologiju i kritičnu negu na Univerzitetu u Pensilvaniji želeli su da vide da li muzika može biti dostojna zamena. Konkretno, uporedili su efekte lekova sa umirujućom pesmom da bi smirili um pre medicinske procedure.

Pesma koja je korišćena u studiji iz 2019. godine, koja je objavljena u British Medical Journalu, naziva se "Weightless" od Markoni Uniona. Polovina pacijenata u eksperimentu koristila je slušalice za poništavanje buke koje su isporučivale ovu numeru, dok je druga polovina grupe dobila lek benzodiazepina za smirivanje nervoznih emocija.

Rezultati? „Zanimljivo je da je pesma imala slične efekte kao benzodiazepin, ali, naravno, pesme nemaju nuspojave“, priseća se Jennifer. "Ovo je zaista duboko i snažno."

To nam takođe pokazuje da je pristup oslobađanju od stresa „više je više“ često pogrešan, kaže ona. „Zanimljivo je da smo neverovatno otporni, a naša sopstvena čula su neverovatna“, dodaje ona. „Ona imaju toliko moći!

Kako koristiti muziku za smirivanje anksioznosti

Pesma Markoni Uniona može se naći na većini platformi za striming, pa je pustite kada sledeći put budete napeti. Ali samo znajte da je ovo samo jedna od mnogih opcija za ublažavanje anksioznosti i možda neće raditi za sve.

Može biti potrebno nekoliko pokušaja i grešaka da biste pronašli koja vam muzika pomaže da se smirite. Možda su to opuštajuće klasične melodije, drevne mantre, pevačke činije ili samo uzbudljive i poznate pesme koje već obožavate.

Bez obzira koju vrstu muzike odaberete, možete iskusiti izuzetne prednosti muzičke terapije. U drugoj prethodnoj epizodi mindbodygreen podcasta, neurolog Kulreet Chaudhari, MD, pomenuo je studiju jednog pacijenata sa traumatskim povredama mozga, pokazujući neurološka muzička terapija (uključujući drevne zvučne prakse) značajno poboljšala izvršnu funkciju, anksioznost i depresiju.

Upozorenje: Učestvovali su u muzičkoj terapiji 30 minuta - a ne samo nekoliko minuta tokom najvećeg stresa. Dakle, razmislite o tome da svirate svoje opuštajuće melodije po izboru svakog dana 10, 20 ili 30 minuta, pažljivo se bavite muzikom i pustite da vas ona opusti.

To je kao meditacija - svakodnevno vežbanje može doneti koristi za mentalno zdravlje samo po sebi, ali takođe možete da ga koristite u trenutku da olakšate svoj um, kao dugme za hitne slučajeve.

Da biste započeli, razmislite o tome da napravite sopstvenu plej listu, sastavljanje muzike za koju znate da vam pomaže da se smirite kako biste je mogli puštati svakodnevno i imati je na dohvat ruke sledeći put kada se osećate pod stresom ili anksioznošću. Rezultati bi vas mogli iznenaditi.

Muzička terapija za anksioznost se pokazala uspešnom u kliničkim ispitivanjima, pa zašto ne biste pokušali? Svakodnevno možete da se pozivate na umirujuće melodije za trenutak pažljive relaksacije ili da svoje omiljene pesme imate na listi za reprodukciju spremne kada se osećate pod stresom, piše mindbodygreen.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.