Ove rase pasa su najbolje za život u stanu

Ako razmišljate o psu, a brine vas da li će mu odgovarati život u stanu, otkrivamo vam koje to rase dobro podnose ovakvo okruženje.

foto: Oleksandr Volchanskyi/Shutterstock
foto: Oleksandr Volchanskyi/Shutterstock

Ako ste ikad delili objekat zvani zgrada sa drugim stanarima, znate koliko je teško sa svima njima održati skladan odnos. Osim toga pred vama je misija u vidu maksimalnog iskorišćenja ograničenog životnog prostora. Procenjuje se da preko 70 % svetskog stanovništva živi u stanovima. A da stvar bude još zanimljivija preko 50 % njih su vlasnici kućnih ljubimaca, i to većinom pasa. Svakako treba da imate na umu da su svi stanovi drugačiji i da će vašem psu koliko god zahvalan bio za držanje u stanu značiti ako ga makar jednom dnevno izvedete u šetnju, ili ako imate dovoljno veliku terasu da na njoj boravi.

Američki eskimski pas

Američki eskimski pas, foto: Cameron Archibald/Shutterstock
Američki eskimski pas, foto: Cameron Archibald/Shutterstock

Vrlo energična i inteligentna rasa, uveseljavaće vas svojim prisustvom pri čemu joj ni najmanje ne smeta da boravi u stanu dokle god ste vi oko nje. Postoje tri veličine ovih pasa, minijaturni, mali i srednji, pri čemu čak i srednja kategorija lako pronalazi svoje mesto u stanu. Ovi psi veoma lako uče komande i uživaju u upoznavanju novih prijatelja.

Baset

baset, foto: Daniel Myjones/Shutterstock
baset, foto: Daniel Myjones/Shutterstock

Ove pse karakteriše nizak prag potrebe za aktivnošću u toku dana. Tako je teško odoleti njihovim dugim ušima i nežnom licu. Idealni su kućni ljubimci za sve one koji vode mirniji život, a zbog svoje tendencije ka lenjost u stanu su gotovo neprimetni. Takođe ako u stanu imate i mačku, baset na nju neće obraćati pažnju.

Biver jorkširski terijer

Biver jorkširski terijer, foto: Oleksandr Volchanskyi/Shutterstock
Biver jorkširski terijer, foto: Oleksandr Volchanskyi/Shutterstock

Sićušni biver terijer je razigrano štene vrlo blage naravi. Ako u svom posedu u stanu imate uski hodnik po kom može da trčkara, smatrajte da ste mu obezbedili sasvim dovoljno prostora za trening. Biver je toliko umiljat da ćete ga vrlo često poistovetiti sa malim detetom, osim kada je u pitanju dremka nakon koje se neće oglasiti suzama, piše PureWow, a prenosi Ženski magazin.

Bostonski terijer

Bostonski terijer, foto: Eve Photography/Shutterstock
Bostonski terijer, foto: Eve Photography/Shutterstock

Ove pse više nego bilo koju drugu rasu smatraju orijentisanima ka ljudima. NJihove krupne oči i šiljate uši popraviće vam dan nakon što potrče ka vama kada uđete u stan. Ove male crno bele loptice više vole da provode vreme igrajući se sa vama nego trčarajući unaokolo sami.