Orijent Ekspres prošao kroz Beograd 17. marta

1919. godine, prvi direktni voz Orijent ekspres, na relaciji London – Pariz – Carigrad, prošao je kroz Beograd.

.

Nije mu odolela ni Agata Kristi. Njim se vozio i Džejms Bond Šon Koneri.

Kada neko spomene Orijent ekspres normalno je da prvo pomislite na luksuz, glamur i sjaj. I, naravno, nećete pogrešiti. Jer, slobodno se može reći da je Orijent Ekspres sinonim za luksuzno putovanje. Oduvek je tako i bilo.

Orijent ekspres je prvu rutu, koja je otvorena 1883. godine, vozio od Pariza (Francuska) do Đurđa (Rumunija), sa stanicama u Minhenu i Beču.

Slavna trasa otvorena je 1885. godine, i išla je preko Beča i Beograda do Niša!

Luksuzni voz vrhunac doživljava u četrdesetim godinama 20. veka, kada se put prema istoku odvijao na tri paralelne trake: Orijent ekspres, Simplon Orijent i Arlberg Orijent ekspres.

Upravo u to vreme postaje sinonim za luksuzno putovanje. Dodaju se vagoni za spavanje i ručavanje, kabine odišu glamurom, a na meniju Orijent restorana nalaze se vrhunski specijaliteti. Sve ono što bi očaralo bogatiji deo stanovništva, plemstvo, diplomate, poslovne ljude, nalazi mesto u vagonima Orijent ekspresa.

Originalna trasa Orijent ekspresa i Arlberg Orijent ekspresa obustavljena je 1962. godine, a sa radom je nastavio samo Simplon Orijent ekspres, koji je saobraćao dnevno između Pariza i Beograda, a dva puta sedmično između Pariza, Istanbula i Atine.

U vožnji ovog luksuznog voza veliki broj ljudi uživa i danas jer je 1982. godine ponovo otvoren Simplon Orijent ekspres i to sa originalnim, ali renoviranim vagonima, koji datiraju iz 1930. i 1940. godine. Voz saobraća jednom nedeljno, i to u periodu od marta do novembra.

Prepoznatljivo ime voza preuzela je i Amerika, pa sada američki Orijent ekspres saobraća severnim delom američkog kontinenta: SAD, Kanada, Meksiko.

Najpopularnija i najprestižnija putovanja ovim luksuznim vozom po Evropi, odvijaju se na deonici:

- London – Venecija,

- London – Pariz,

- Venecija – London,

- Pariz – Budimpešta – Bukurešt – Istanbul,

- Venecija – Krakov – Drezden – London.

Venecijanski Simplon Orijent ekspres putuje i između nekoliko drugih evropskih destinacija:

- Venecija – Pariz,

- Venecija – Prag – London,

- Venecija – Budimpešta – London,

- Venecija – Beč – London.

Izvor: superodmor.rs