Bez obzira na to koliko ste u „škripcu sa vremenom“, pravljenje pauza tokom radnog dana je blagotvorno utiče za vašu produktivnost, kreativnost i, uopšte, mentalno zdravlje. Mali rituali vam u tome mogu pomoći. Evo kako sve može izgledati vaša pauza, a da je vrlo efektna:

Šetnja i razmišljanje

Šetnja vam može pomoći da se distancirate od svakodnevnog stresa, da povratite fokus, pa čak i da počnete da razmišljate na drugačiji način. Naučna istraživanja su pokazala da treba da provedete izvesno vreme u prirodi, makar to bio i obližnji park. Šetnja može trajati od deset minuta do pola sata – ideja je da se distancirate od posla na kratko – zato odgovorite na mejlove tek kada se vratite u kancelariju.

„Prigrlite“ vreme za sebe

Bez obzira na to da li ste introvertna ili ekstrovertna osoba, važno je da određeno vreme provedete sami. Istina je da ste srećni kada ste u društvu voljenih ljudi, ali eksperti savetuju da povremene „solo“ aktivnosti mogu biti najbolji način za „odmor vašeg uma“.

Ograničite vreme koje provodite uz tehnologiju

Istraživanja pokazuju da previše vremena ispred ekrana može dovesti do prvih simptoma anksioznosti. Pokušajte da vam jutarnji rituali prođu bez uređaja poput telefona, tableta, računara, TV-a. Na taj način ćete se bolje fokusirati na poslovne obaveze. Većina ljudi je stalno „na telefonu“ zbog mejlova i poziva važnih klijenata. U tom slučaju se radni dan nikada ne završava. Nemojte odgovarati na mejlove čim ustanete niti sat vremena pred spavanje. Neka to bude vreme za vas, a ne za mobilni telefon. Iznenadićete se rezultatom – vaša kreativnost će se poboljšati, kao i koncentracija.

Izvor: CdM

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.