Neobičan problem: Da li ste previsoki za posetu Japanu?

Japan je po mnogo čemu neobična destinacija. Zamislite samo da šetate po gradu u čudnim i veoma neudobnim drvenim klompama, obmotani u široki kimono i da jedete najotrovniju ribu na svetu drvenim štapićima.

Da li ste previsoki za posetu Japanu?, foto: Depositphotos/daboost
Da li ste previsoki za posetu Japanu?, foto: Depositphotos/daboost

Osim što će vas prilikom posete Japanu, slomiti džet leg, bićete suočeni i sa neobičnim načinom ishrane, napornim načinom sedenja, čudnim pametnim toaletima, posebnim mentalitetom.

Postoji još jedan problem sa kojim se susreću turisti koji posećuju ovu ostrvsku zemlju Dalekog istoka – visina. Japanci su prirodno veoma niski i mnogo građevinskih rešenja prilagođeno je njima samima, pa visoki ljudi mogu lako da povrede glavu.

Portal "Bored Panda" objavio je serijal fotografija sa društvenih mreža na kojima se vidi kako visoki turisti muku muče da se uklope u ovaj ambijent prilagođen onima nižeg rasta. Dovoljno je da ste visoki 180 cm i da se iz posete ovoj zemlji vratite sa kopčama na glavi, ako niste pažljivi.

Posebno treba obratiti pažnju u nekim tradicionalnim, starim kvartovima.

Verovatno nećete moći da uđete u prodavnice u čuvenom gejša distriktu u gradu Kanazava, jer su sva vrata u ovom istorijskom kvartu niska. Iako moderan, tokijski metro, zna da bude neprilagođen za osobe visoke prema japanskim standardima. Rukohvati u pojedinim metro vozovima su toliko nisko postavljeni da će vam glava viriti preko njih.

U Japanu ćete imati problem i da pronađete garderobu u vašoj veličini. U pojedinim hotelima ćete morati da se sagnete da biste se celi istuširali pošto će vam tuš biti u ravni sa ramenom.

Posebnu opasnost za turiste predstavljaju i tradicionalni restorani u starim kvartovima, koji imaju više nivoa. Pregrade iznad stepenica su tako nisko postavljene da ćete morati da se provlačite.

Turisti iz Evrope i Amerike se lako uočavaju na japanskim ulicama, jer prosto štrče iznad stotina glava.

Prosečna visina muškaraca u Japanu je 170 cm, dok su žene visoke 162,5 cm. Njihova karakteristika je i da su ujednačene visine. Veoma retki su Japanci koji su viši od 180 cm.

Shodno tome, problema verovatno nećete imati ako se visoki do 180, dok će svi preko te visine biti u riziku da negde "raspale" glavu. Ako ste visoki 1,9 do 2 metra, što u Srbiji i nije baš neka retkost, u Japanu ćete sigurno imati problema. Budite spremni i kada rezervišete hotel obavezno proverite koja je dužina kreveta.

Izvor: Travel Magazine