Ne kaže se džabe "ljubomoran kao pas"!

Oni koji imaju kućne ljubimce znali su da i oni mogu biti jako ljubomorni i posesivni. Sada je to i potvrđeno...

Istraživanje, za koje naučnici tvrde da je prvi eksperiment o psećoj ljubomori, moglo bi da redefiniše stav da je kompleksna emocija, poput zavisti, ljudska konstrukcija, rekla je Kristin Haris, autorka studije i psiholog s Univerziteta Kalifornija.

Vlasnici 36 malih pasa trebalo je da urade tri stvari na testu - da svu pažnju posvete robotu-psu, plastičnoj bundevi i da čitaju dečju knjigu naglas ignorišući svog ljubimca.

Stručnjaci su posmatrali reakcije pasa. Oko 80 posto pasa je gurkalo ili dodirivalo svoje vlasnike kada su se igrali s igračkom, gotovo dva puta više nego kada su se igrali s bundevom i četiri puta više nego dok su čitali.

Četvrtina pasa je čak i škljocnula zubima na igračku koja laje, cvili i maše repom kada se vlasnik igrao s njom. Samo je jedan pas zarežao na bundevu i knjigu, piše Rojters.

"Ne možemo da govorimo o subjektivnim osećajima svakog psa, ali se čini da su bili motivisani da zaštite važnu društvenu vezu", navela je Harisova u saopštenju.

Stručnjaci smatraju da se ljubomora razvila kao način da životinjski parovi zaštite svoje seksualne veze ili da se mladunci bore za hranu i pažnju roditelja.

Izvor: Tanjug