Mikelanđelovo remek delo sada možete i da pojedete

"Stvaranje Adama", Mikelanđelovo remek delo, sa plafona Sikstinske kapele spustilo se na tepsiju britanske umetnice Mišel Vibovo. Kolač u prirodnoj veličini zove se "Pečenje Adama", a napravljen je povodom obeležavanja 450 godina od smrti slavnog umetnika.

.

Jedno od najvećih (i bukvalno) Mikelanđelovih dela, „Stvaranje Adama“, ovih dana doživelo je slatku repliku. Po narudžbini specijalizovane pekare „Kejk Ejndžls“, Mišel je ispekla kolač-reprodukciju veličine 5,7m x 2.8m (prirodna veličina) koristeći 10 000 maršmelou bombona i pola milijarde šarenih ukrasnih perlica kojima je oslikala „platno“, za šta joj je bilo potrebno čak 168 sati!

Mišel, maher za torte i kolače neverovatnih oblika, želela je da i Britanci osete ukus rimske lepote. Posle Mikelanđela koji je oslikavao Sikstinsku kapelu u znoju i bez predaha, Mišel je ipak bila na slatkim mukama: „Britanija je trenutno zahvaćena groznicom pečenja kolača jedinstvenog dizajna, svime čime se privlači pažnja. Kada smo saznali za proslavu godišnjice, želeli smo da se pridružimo pomeranjem granica, da pokažemo nebesko stvaranje na poseban način, koristeći sladak asortiman živih boja i ukrasa i da dokažemo da čak i kolač može da bude fantastično umetničko platno.“

Mogućnosti su, naravno, beskrajne kad imate talenat i želju. "Pečenje Adama " će biti izloženo na proslavi godišnjice u londonskoj crkvi Sveti Pankras, jednoj od najpoznatijih "umetničkih" crkava sa sopstvenom galerijom. Posle izložbe, „slika“ će najverovatnije biti prodata u humanitarne svrhe.