U naučnom izveštaju objavljenom prošle nedelje, naučnici su pomogli u određivanju različite hemikalije u telesnom mirisu koje privlače ove insekte tako što su izgradili arenu za testiranje veličine pozorišta i upumpavali mirise različitih ljudi.

Komarci se većinu vremena hrane nektarom. Međutim, ženke koje se pripremaju da proizvedu jaja imaju potrebu za obrokom sa dodatnim proteinima, krv.

U najboljem slučaju, ako vas ugrize, samo će se pojaviti crvenilo na mestu uboda koje svrbi, ali ugrizi komaraca često mogu da postanu smrtonosni, zahvaljujući parazitima i virusima koje insekti prenose. Jedna od najopasnijih bolesti je malarija.

Istraživači su želeli da uporede preferencije mirisa komaraca kod različitih ljudi, posmatrali su sposobnost insekata da prate mirise na udaljenosti od 20 metara i proučavali ih tokom njihovih najaktivnijih sati, između 22 sata i dva sata ujutru.

Istraživači su otkrili ono što bi potvrdili mnogi koji su bili na pikniku. Neki ljudi privlače više komaraca od drugih. Hemijske analize vazduha iz šatora otkrile su supstance koje prouzrokuju neprijatne mirise iza privlačnosti komaraca ili nedostatka iste.

Komarce su najviše privlačile karboksilne kiseline u vazduhu, uključujući maslačnu kiselinu, jedinjenje prisutno u “smrdljivim” sirevima. Ove karboksilne kiseline proizvode bakterije na ljudskoj koži i obično ih ne možemo uočiti.

Dok su karboksilne kiseline privukle komarce, insekte je, čini se, odvratila druga hemikalija nazvana eukaliptol, koja je prisutna u biljkama. Istraživači su posumnjali da bi jedan uzorak sa visokom koncentracijom eukaliptola mogao biti povezan sa ishranom ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.