Život je danas postao mnogo stresan, ispunjen velikim brojem obaveza, ali i konstantnim brigama. Živimo pod konstantnim stresom svakog dana, a naučnike je zanimalo kad taj pritisak dostiže svoj najveći nivo.

Grupa naučnika u Londonu sprovela je istraživanje u kom je učestvovalo 2000 odraslih ljudi, a rezultati su objavljeni u časopisu "The Healthy". Ovo istraživanje je pokazalo da je većini odraslih osoba najstresnije vreme u proseku oko 7:23 časova ujutru i to zbog uobičajenih stresova poput gužve u saobraćaju i pripreme za posao.

Ova studija je pokazala da postoji i razlika u najstresnijem dobu dana u zavisnosti od pola. Recimo, žene se susreću sa prvim stresovima nešto ranije nego muškarci, tačnije oko 7:50. Za muškarce prvi stresovi počinju kasnije, otprilike oko 8:43.

Jutarnji stres može i te kako loše uticati na ostale aktivnosti u toku dana i da smanje našu produktivnost, smatraju stručnjaci koji su radili na ovom istraživanju.

Jutro je zapravo najstresniji deo dana - velike gužve, pronalazak parkinga, pripreme doručka za porodicu, pripremanje dece za vrtić, predstavljaju glavne izvore mentalnog pritiska koji osećamo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.