ISPRAVKA Broj 8 na bananama ne znači da su one genetski modifikovane

Portal Prva.rs 17. decembra 2022. godine preneo je tekst koji sadrži netačnu informaciju da cifra osam (8) na deklaraciji na bananama, ali i drugom voću, predstavlja voće koje je genetski modifikovano (GMO). Naime, u originalnom tekstu koji smo preneli, napisano je da početni broj 8 na deklaraciji označava da je takva namirnica genetski modifikovana i da GMO banane imaju na sebi brojku 84011.

Foto: Tada Images/Shutterstock
Foto: Tada Images/Shutterstock
.

Kako je pokazala analiza sajta Istinomer.rs, ova tvrdnja je netačna i na osnovu nje smo izvršili ispravku teksta, jer nalepnice koje počinju brojem 8 ne označavaju namirnice koje su genetski modifikovane.

Prenosimo najbitnije stavke iz analize:

Šta su činjenice?

Proteklih godina su zvaničnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u više navrata isticali takozvanu „nultu toleranciju” na proizvodnju i trgovinu GMO u Srbiji kako je promet takve robe u našoj zemlji zabranjen „jasnim i rigoroznim” Zakonom o genetički modifikovanim organizmima.

Kako je došlo do zabune oko, konkretno, broja 8 i GMO na portalima i društvenim mrežama?

PLU (price look-up) kodove dodeljuje Međunarodna federacija za proizvodni standard (IFPS). Ovi kodovi se nasumično dodeljuju u okviru serije brojeva od 3000, 4000, 83000 i 84000.

Suprotno tvrdnjama koji se ovih dana mogu videti u medijima, ovi kodovi ne predstavljaju siguran znak potrošačima da je dati artikal genetski modifikovan.

U saopštenju iz 2018, IFPS navodi da „iako je prefiks „8“ (83000-84999) nekada bio rezervisan za proizvode GMO, on se nikada nije koristio u maloprodaji”.

Od jula 2015. godine, ova međunarodna institucija više ne označava GMO sa oznakom „8“.

Aktuelna standardizacija i dodeljeni PLU kodovi se nalaze na sajtu IFPS.

Dakle, činjenica je da za sada — nalepnice sa deklaracijom banana iz srpskih marketa i pijaca sa brojem osam ne znače, niti dokazuju da ova namirnica sadrži GMO. Podsetimo, u Srbiji su promet i proizvodnja ovog tipa proizvoda zakonski zabranjeni.