Gde žive najsrećniji Nemci?

Šta Nemcima donosi više sreće-užitak u lepoti servernog mora, pomešan sa ukusom mladih haringi u zemičkama, bavarske planine, bele kobasice i pivo ili brandenburška priroda i jaka jela sa uticajem slovenske kuhinje - teško je pitanje koje su "istraživači sreće" uspeli da reše, da bi došli do rezultata gde žive najsrećniji Nemci...

.

Rezultati su pokazali da na krajnjem severu ove 83-milionske države, u Šlezvig-Holštajnu, žive najsrećniji Nemci.

Nemački istraživači godišnje "proveravaju nivo sreće", a upravo predstavljeni "Altas sreće 2014", rezultat je anketa Demoskopskog instituta Alenzbah i Instituta za istraživanje javnog mnjenja Forsa, sa podacima vezanim za socio-ekonomske činjenice kao i dobre volje 6094 ispitanika, starijih od 16. godina.

Ova studija pokazuje da se Nemci, već četiri godine, nalaze "na istorijskom nivou sreće" i na skali od jedan do 10 ostaju pri stabilnih sedam poena, kažu istraživači.

To znači da Nemci još nikada nisu bili u tako dugom vremenskom periodu srećni, kao sada, kažu istraživači i podsećaju da je pre deset godina Nemačka bila na 6,6 poena sreće na skali do 10.

Istraživači su još zaključili da su ljudi između 65 i 69 godina života srećniji i zadovoljniji od onih između 35 i 64 godine.

Blizina mora, izgleda, jednima donosi sreću, pa tako građani Šlezvig-Holštajna, najsevernije nemačke pokrajine, smeštene između dva mora-Severnog i Istočnog mora (Balktika) i na granici prema Danskoj, zemlje horizonta, kako je još zovu, važe za najsrećnije Nemce.

Građani te pokrajine, prema "Nemačkom atlasu sreće 2014", koji je predstavila Nemačka pošta, imaju indeks sreće od 7,3 i tako, kao i u istraživanjima od prošle godine, važe za najsrećnije Nemce, a njih prate građani Hamburga i primorskog dela Donje Saksonije.

I dok "severnjaci" važe za najsrećnije, dotle istočni Nemci u Brandenburgu sa indeksom sreće od 6,6 važe za najnezadovoljnije, a njih prate građani Saksonije-Anhalt, Meklenburg-Prednje Pomeranije i Berlina.

Individualno jaki južno-nemački regioni su se dobrih pet godina od izbijanja finansijske krize ponovo oporavili, tako da su regioni Baden i Virtemberg, kao i Franken u Bavarskoj postali srećniji, dok zapadno-nemačke pokrajine, zajedno sa nekim južnim regionima čine "zlatnu polovinu" na "skali sreće".

Izvor: Tanjug

Pratite nas i na Tviteru: PRVA