Evropa namerava da SUZBIJE INDUSTRIJU „BRZE MODE“: Šta će sve ETIKETE morati da sadrže!?

Evropska komisija predlaže nova pravila za suzbijanje industrije "brze mode", sa idejom da osigura da odeća koja se proizvodi bude ekološki prihvatljivija. Od sada će odeća, nameštaj i pametni telefoni morati da budu dugotrajniji i lakši za popravku.

Foto: Ariwasabi / Shutterstock
Foto: Ariwasabi / Shutterstock
.

Kompanije za proizvodnju odeće prave nove artikle brže nego ikada pre, kako bi bile u toku sa najnovijim trendovima, a zatim ih prodaju po niskim cenama. Proizvodni procesi neophodni za održavanje takvog poslovnog modela povezani su sa sve većom upotrebom fosilnih goriva, rekla je komisija.

Predložena nova pravila koja se bave „brzom modom“ deo su šireg programa EU koja planira da proizvodnju većeg dela fizičkih dobara – od elektronike i ambalaže do hrane i zgrada – učini održivijim.

Sveobuhvatna pravila predložena su u cilju smanjivanja negativanog doprinosa klimatskim promenama za više od polovine u roku od jedne decenije.

Nova pravila predložena u sredu targetiraju industriju koja je postala ozloglašena po prodaji jeftino napravljenih proizvoda u trendu, po niskim cenama.

Prema predlogu, komisija bi postavila nove standarde koji se odnose na to koliko bi odeća trebalo da bude izdržljiva i upotrebljiva, a uz to bi i uvela zabranu uništavanja neprodatog tekstila.

Takođe bi se zahtevalo od kompanija da na etiketu uključe informacije o tome koliko određeni odevni predmet može biti dugoročan, na koji način može da se reciklira i kako može da se popravi.

Komisija je takođe saopštila da se tekstil nalazi na četvrtom mestu po negativnom uticaju na životnu sredinu i klimatske promene, a pretiče ga samo hrana, stanovanje i transport. Naime, EU svake godine odbaci oko 6,4 miliona tona tekstila, odnosno, oko 10 kilograma po glavi stanovnika. Manje od 1% odeće se reciklira.

Modni gigant, kompanija “H&M Group” je saopštila da pozdravlja predlog i da radi na uključivanju "principa cirkularne ekonomije" u svoje poslovanje.

„Održivost je preduslov za budućnost naše industrije“, saopštila je kompanija. „Da bi mogao da funkcioniše unutar planetarnih granica, sektor mora da prilagodi sopstvenu upotrebu resursa. Prekomerna potrošnja se mora rešiti u celoj industriji tekstila i odeće.“