Đorđe Stanojević - čovek koji je osvetlio Srbiju. Bukvalno.

Na današnji dan 1921. godine umro je Đorđe Stanojević, srpski fizičar, profesor na Velikoj školi, rektor Beogradskog univerziteta, najzaslužniji za ranu elektrifikaciju Srbije.

.

Đorđe Stanojević bio je rektor Univerziteta u Beogradu u jednom od najslavnijih i najtežih perioda njegovog postojanja, od 1913. do 1921. godine. Kao veliki prijatelj Nikole Tesle, organizovao je njegovu jedinu posetu Beogradu.

Zaslužan je za izgradnju prve hidrocentrale u Srbiji, samo pet godina posle izgradnje one na Nijagarinim vodopadima, kao i uvođenje javnog električnog osvetljenja i električne struje u Beograd. Stanojević je uveo struju i u mnoge druge gradove u Srbiji.

Učesnik je izgradnje termoelektrane u Čačku, hidrocentrala kod Zaječara, Sokobanje, Niša, Velikog Gradišta, Ivanjice, Vlasotinca, a razmatrao je i izgradnju hidrocentrale na Đerdapu. Đorđe Stanojević bio je fizičar, astronom, meteorolog i popularizator nauke u savremenom smislu.

U mnogim oblastima svog, gotovo renesansnog delovanja, bio je pionir u Srbiji.

Đorđe Stanojević je i prvi srpski astrofizičar, prvi pisac modernih univerzitetskih udžbenika iz fizike, autor prve fotografije u boji kod nas, kao i prve foto-monografije sa slikama u boji; autor naše prve knjige o vazduhoplovstvu, čovek koji je u Srbiji ostvario prvu radio-emisiju i prvi rendgenski snimak.

Izvor: b92