Đorđe Stanojević - čovek koji je osvetlio Srbiju. Bukvalno.

Na današnji dan 1921. godine umro je Đorđe Stanojević, srpski fizičar, profesor na Velikoj školi, rektor Beogradskog univerziteta, najzaslužniji za ranu elektrifikaciju Srbije.

Đorđe Stanojević bio je rektor Univerziteta u Beogradu u jednom od najslavnijih i najtežih perioda njegovog postojanja, od 1913. do 1921. godine. Kao veliki prijatelj Nikole Tesle, organizovao je njegovu jedinu posetu Beogradu.

Zaslužan je za izgradnju prve hidrocentrale u Srbiji, samo pet godina posle izgradnje one na Nijagarinim vodopadima, kao i uvođenje javnog električnog osvetljenja i električne struje u Beograd. Stanojević je uveo struju i u mnoge druge gradove u Srbiji.

Učesnik je izgradnje termoelektrane u Čačku, hidrocentrala kod Zaječara, Sokobanje, Niša, Velikog Gradišta, Ivanjice, Vlasotinca, a razmatrao je i izgradnju hidrocentrale na Đerdapu. Đorđe Stanojević bio je fizičar, astronom, meteorolog i popularizator nauke u savremenom smislu.

U mnogim oblastima svog, gotovo renesansnog delovanja, bio je pionir u Srbiji.

Đorđe Stanojević je i prvi srpski astrofizičar, prvi pisac modernih univerzitetskih udžbenika iz fizike, autor prve fotografije u boji kod nas, kao i prve foto-monografije sa slikama u boji; autor naše prve knjige o vazduhoplovstvu, čovek koji je u Srbiji ostvario prvu radio-emisiju i prvi rendgenski snimak.

Izvor: b92