Danas su Materice: Deco, vežite mame!

Danas su Materice - praznik majki, jedan od nekoliko koji predstoje Božiću. Kao što su majke vezivale na Detinjce, na isti način i deca danas vezuju majke.

.

Srbi imaju mnogo lepih običaja, a među njima su, pored Detinjaca, još dva: Materice i Očevi (ili Oci).

Druga nedelja pred Božić smatra se Praznikom srpskih majki. Deca ih na taj dan vezuju, a majke se prave nevešte kao ne znaju šta deca to rade, pa se "čude", što decu posebno veseli. I, naravno, da bi se majke "odrešile", treba da se "otkupe", što deca jedva čekaju. I tako, majke deci daju poklone koje su unapred pripremile: kolače, bombone, poneki sitniji predmet, najčešće čarape, košuljice, knjige, igračke, ponešto skriveno u paketić da u detetu izazove znatiželju i nestrpljenje.

Na isti način, kanapom se vežu i udate žene koje se, takođe, pošto od dece dobiju čestitku, moraju da "odreše" u zamenu za neki poklon(čić).
A poslednje nedelje pred Božić je Dan naših očeva, kad se i oni vezuju i moraju da se "dreše" kao majke, i da se otkupe nekim prigodniom poklonom koji će obradovati decu.
Ovo običajno vezivanje srpske dece, majki i očeva ima široko značenje. Označuje prisnu vezu u porodici, među rođacima i susedima jer vezuju se i deca, majke i očevi i u neposrednom okruženju, "komšiluku", što je posebno neobično. Na ovaj način potvrđuju se ljubav, mir, prijateljstvo, sloga i vera. Potvrđuje se tako važno i isto toliko potrebno dužno poštovanje između dece i roditelja kao i između samih supružnika, majke i oca, to jest muža i žene, posebno tamo gde su supružanski odnosi pomućeni, poremećeni.

Pošto ovi porodični praznici padaju u vreme Velikog posta, obavezan je postan ručak, a oko kućne trpeze se okupi cela porodica. I složno, u ljubavi, hitamo u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, Božiću!

Preuzeto sa sajta sokobanja.com